Illa trasllada a Rull que necessita més temps per convèncer ERC

El guanyador de les eleccions es mostra "optimista" per forjar una "majoria progressista" i reitera a Junts que no s'abstindrà en una investidura de Puigdemont: "No fem trampes al solitari"

Josep Rull i Salvador Illa, aquest dimecres.
Josep Rull i Salvador Illa, aquest dimecres. | David Zorrakino / Europa Press
19 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:07h

El guanyador de les eleccions, el socialista Salvador Illa, ha traslladat aquest dimecres al president del Parlament, Josep Rull, que té la intenció de presentar-se a la investidura, però que necessita més temps per fer-ho, ja que a hores d'ara encara no té el suport d'ERC i els comuns, amb qui pretén forjar una "majoria progressista". "Li he traslladat que presentaré candidatura per ser investit, però que necessito més temps. Estic treballant per tenir el suport de la majoria progressista que hi ha a la cambra. Hem començat converses amb aquest grup i a mesura que vagin avançant i tinguem travada una majoria progressista, li faré avinent", ha declarat el líder socialista des de la sala de premsa del Parlament. 

Illa ja va afirmar aquest dilluns que no concorreria al primer intent d'investidura perquè li cal més temps per formar un pacte progressista. "Diré al president del Parlament que aniré a la investidura, però que necessito més temps per poder formar una majoria progressista, l'única que pot fer-la viable", va dir entrevistat a la Cadena SER. L'endemà tant el PSC com ERC van fer públic que iniciaven les negociacions per la investidura.

Sobre la taula hi ha una qüestió central: el finançament. Els socialistes ja s'obren a reconèixer la "singularitat" de Catalunya, i durant aquesta setmana han existit missatges coordinats del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, del PSOE i del mateix Illa. Amb més o menys matisos, tots van en la mateixa línia:"singularitat" sí, però concert econòmic, no. En altres paraules, Catalunya podria tenir un tracte especial, però no pas sortir del règim comú, situació que sí que tenen Euskadi i Navarra. Ara bé, aquest dimecres i davant la revolta de múltiples comunitats autònomes, el president del govern espanyol ha desvinculat la mesura de la investidura d'Illa.

En la roda de premsa, Illa ha manifestat que és "optimista" sobre la possibilitat d'arribar a un pacte, i ha apostat per no tenir pressa. Sobre el front del govern espanyol, ha assegurat que les decisions sobre Catalunya es prendran a Catalunya. En qualsevol cas, no ha volgut aprofundir sobre la qüestió del finançament i ha avisat que no pensa negociar a "través dels mitjans de comunicació".

En la reunió amb Rull, Illa també ha aprofitat per reiterar al president del Parlament i juntaire que en cap cas els socialistes s'abstindran per fer possible la investidura de Carles Puigdemont. "No fem trampes al solitari", ha declarat. Les paraules arriben després que Junts hagi insistit, també aquest dimecres després de reunir-se amb Rull, que Puigdemont es vol presentar a la investidura i que hi ha una "majoria plausible".