Junts demana més temps a Rull i aigualeix el retorn de Puigdemont

L'expresident continua necessitant l’abstenció del PSC per ser investit i el seu partit deixa en suspens ara que es compleixi la promesa electoral si hi ha repetició d'eleccions

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont | Hugo Fernández
19 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:28h

Carles Puigdemont té la intenció de presentar-se a la investidura,però "no ara". Així ho ha traslladat aquest dimecres Junts al president del Parlament, Josep Rull, que es troba immers en la ronda de contactes amb els grups parlamentaris per decidir quin candidat proposa pel ple del 25 de juny, o bé si no en designa cap i fa un acte equivalent a una investidura fallida per posar en marxa el rellotge electoral. "Estem buscant i negociant els suports per tenir una majoria, en el moment que la tinguem ho comunicarem a Rull i demanarem que es convoqui el ple del Parlament. En un context de majoria simple tenim opcions, però encara demana més temps", ha apuntat el president parlamentari del partit, Albert Batet, en una roda de premsa des del Parlament.

Més enllà del candidat, una altra de les qüestions que sobrevola a Junts és el retorn promès de Puigdemont. Durant la roda de premsa, Batet ha insistit que el compromís de l'expresident de la Generalitat és tornar quan hi hagi "un ple d'investidura". Així ho va dir durant la campanya. Segons Junts, tornarà tant si és un ple on sigui ell candidat, com si ho és Illa. En canvi, es descarta l'opció que torni si hi ha un ple sense candidat, que és el que podria passar aquest 25 de juny si Rull acaba activant l'opció de l'acte equivalent. El compromís de tornar també queda aigualit de cara que hi hagi, en cas que no hi hagi acord de cap tipus, una repetició electorral.

Batet ha assegurat, que la constitució de la mesa del Parlament, en la qual es va aconseguir una majoria independentista, demostra que hi ha "opcions plausibles" perquè Puigdemont sigui president. "La mesa del Parlament constata i demostra que hi ha una majoria de 59 diputats, que és més que els 42 diputats que té el PSC, i fins i tot més dels 48 que conformen el PSC i els comuns. Hi ha una majoria plausible", ha insistit. Tot i això, sense una abstenció dels socialistes, la suma no seria possible. Per quin motiu? Perquè al bloc del PSC i comuns, s'hi sumarien sense gaires dubtes els vots del PP i Vox, per la qual cosa la xifra augmentaria fins a 74 vots en contra de Puigdemont i només 59 a favor.

De moment, el guanyador de les eleccions, el socialista Salvador Illa, ja ha assegurat per activa i per passiva que en cap cas facilitarà una presidència de Puigdemont regalant una abstenció. Els socialistes, que també es reuneixen aquest dimecres amb Rull, tenen previst demanar més temps, igual que Junts, per poder-se presentar a la investidura amb suports lligats.