Rull confirma que no postularà cap candidat a la investidura el 25 de juny

El president del Parlament donarà més temps a Salvador Illa i Carles Puigdemont perquè intentin aconseguir els suports necessaris per arribar a la presidència

Josep Rull, després de ser elegit com a president del Parlament
Josep Rull, després de ser elegit com a president del Parlament | Hugo Fernández
Oriol March / Bernat Surroca
18 de juny del 2024
Actualitzat a les 12:27h

El president del Parlament, Josep Rull, no nomenarà candidat per a la investidura del 25 de juny. "No puc forçar ningú a presentar candidatura", ha dit en una entrevista al Cafè d'Idees. Rull comença aquest dimarts la ronda de consultes amb els grups, però ni Salvador Illa ni Carles Puigdemont, els dos que han dit que hi volen optar, tenen ara com ara els suports necessaris per aconseguir-ho. Sense candidat, hi haurà un acte equivalent, és a dir, Rull activarà el rellotge i si no hi ha president el 26 d'agost el país s'abocarà a noves eleccions. Sigui quina sigui la decisió que prengui, Rull l'anunciarà en una compareixença aquest dimecres a les 16:00 hores al Parlament, segons ha informat ell mateix a la reunió de la mesa.

Illa va confirmar dilluns que demanaria més temps. El candidat del PSC vol negociar amb ERC i els comuns per construir una majoria progressista que el porti al Palau de la Generalitat després de la victòria del 12-M. La clau serà la reforma del finançament i tant el govern espanyol com els socialistes ja han fet moviments i s'obren a reconèixer la "singularitat" de Catalunya. ERC, però, insisteix que sense concert econòmic no cediran els vots. Els republicans es troben en ple debat intern sobre el rumb a seguir, iles negociacions aniran per llarg.

L'altre candidat és Puigdemont, però les seves opcions són mínimes perquè necessita una abstenció del PSC, que tant Illa com Pedro Sánchez descarten categòricament. A més, necessitaria també una entesa amb els partits independentistes, amb qui Junts manté discrepàncies de fons, per exemple pel que fa a la rebaixa d'impostos o en infraestructures com l'Aeroport del Prat. L'aliança amb ERC i la CUP sí que ha servit, però, per formar una mesa independentista amb Rull a la presidència del Parlament, però la presidència de la Generalitat no està vinculada a aquest acord.

Què és un "acte equivalent"?

Ja es va aplicar quan Quim Torra va ser inhabilitat i s'havia acordat no investir cap president alternatiu: l'acte equivalent permet que corri el rellotge i, quan s'acaben els dos mesos de marge per la investidura, es procedeix a convocar noves eleccions. Si Rull es decanta per aquesta via, la data del primer debat d'investidura és una incògnita. Se celebraria, en tot cas, quan un candidat tingués els suports suficients. Això faria més fàcil el calendari del retorn de Puigdemont -la incertesa sobre una privació de llibertat en cas de trepitjar Catalunya és ferma, perquè el Tribunal Suprem no està aplicant de manera immediata l'amnistia- i donaria més temps als actors abans d'un fracàs assegurat a l'hemicicle.

Hi ha risc de noves eleccions?

Existeix, i no és menor. Per unes quantes qüestions: pel risc sobre el futur judicial de l'expresident -dificultaria acords i faria reprendre el debat de la llista unitària-, per la incapacitat -per ara- d'acords entre Junts i el PSC, per la complexitat d'una aliança entre els socialistes i ERC amb el finançament singular com a eix, i pel moment que travessen els republicans, marcat per com el partit ha d'encarar la renovació. Tot plegat sobrevola la ronda de contactes de Rull, la primera des que va accedir al càrrec. Serà l'única que viurà com a president del Parlament? El ball arrenca amb la incertesa de saber si hi haurà nou president a l'agost o si caldrà tornar a tirar els daus a mitjans d'octubre.