Illa demanarà a Rull més temps per a la investidura per armar una majoria amb ERC i comuns

El líder del PSC confirma que ja hi ha hagut negociacions amb les dues formacions, que continuaran aquesta setmana, i precisa que el finançament singular s'haurà de parlar, també, amb l'executiu espanyol

Salvador Illa, amb el seu grup al Parlament
Salvador Illa, amb el seu grup al Parlament | Hugo Fernández Alcaraz
17 de juny del 2024
Actualitzat a les 23:08h

El líder del PSC, Salvador Illa, ha anunciat aquest dilluns a la nit que no anirà al primer debat d'investidura i que demanarà al president del Parlament, Josep Rull, més temps per presentar-se. "Volem armar una majoria progressista integrada per ERC i els comuns", ha recalcat en una entrevista a la Cadena Ser. El socialista també s'ha mostrat convençut que Rull complirà amb la seva "obligació institucional" i ha vist probable que el pròxim 25 de juny l'exconseller de Junts convoqui un acte equivalent després de constatar que no hi ha cap candidat que reuneixi prou suports per esdevenir el pròxim president de la Generalitat.

Més enllà del tripartit, ha corroborat que aritmèticament hi ha dues opcions més possibles per governar: la sociovergència, que ha descrit com a impossible perquè els juntaires "volen repetir les eleccions fins que surtin el que els convé", i una suma amb PP i Vox que, directament, ha qualificat d'"inviable".  Rull comença aquest dimarts la ronda de contactes amb els grups parlamentaris per elegir el candidat a la investidura. 

"Necessito més temps", ha admès Illa que s'ha mostrat convençut, malgrat tot, que podrà obtenir els 68 vots necessaris per a la investidura. Una idea que, ha subratllat, traslladarà al president del Parlament. El líder del PSC també ha confirmat que ja està negociant tant amb els republicans com amb la formació liderada per Jéssica Albiach i que les converses continuaran durant aquesta mateixa setmana. El que sí que ha volgut precisar, però, és que no ha tingut cap mena de contacte amb l'encara secretària d'Esquerra, Marta Rovira. Així i tot, ha assegurat que la republicana no és una veu que dificulti l'entesa.

Per a Illa hi ha "base per a una entesa". Això sí, constatant que tots tres partits tenen plantejaments polítics diferents. "Es diu democràcia", ha assenyalat. Illa també ha volgut desmentir que les converses estiguin en mans del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. "Si fos el cas, estaria més tranquil", ha aterrat el socialista. En aquest sentit, ha reiterat que el futur del Govern s'ha de decidir entre totes les forces de Catalunya, "tal com correspon". No obstant això, ha afirmat que el lideratge li correspon al PSC, força guanyadora de les eleccions del 12-M. "Hi ha una minoria de bloqueig que ha perdut la majoria, els independentistes", ha volgut recordar.

El finançament, també en mans de la Moncloa

Sobre el finançament singular, un dels grans pals de paller per pactar amb Esquerra, ha volgut precisar que arribada l'entesa, s'haurà de consensuar, també, amb l'executiu espanyol. A més a més, el líder del PSC ha detallat què entén ell personalment per finançament singular. "Que no hi hagi privilegis, sense renunciar als principis de solidaritat, però amb el principi de justícia", ha contestat als micròfons de la Cadena Ser. Per tant, Illa ha apostat per un consorci tributari perquè el recaptament d'impostos sigui conjunt entre el govern espanyol i la Generalitat.

Preguntat per si la mesura no va en contra de la resta de territoris que integren l'Estat, ha indicat que es tracta d'un "exercici de responsabilitat i transparència", i tot i que no ha volgut treure ferro a un debat que ha descrit com a "complex", ha considerat necessari abordar-lo.

Illa també ha demanat que el consens vagi més enllà d'ERC i ha exigit "altura de mires" a la resta de responsables polítics, tant a Catalunya com a Espanya. "Vull consensos amplis, no podem ajornar més aquest debat", ha insistit. "He vist com ha actuat la solidaritat en aquest país, l'Estat és solidari i la nostra democràcia és prou madura per afrontar aquest debat", ha sentenciat. Amb tot, ha clamat per seguir, simplement, el camí que marca l'Estaut. "Ens convé estabilitat, plantejaments reformistes", ha considerat. Si finalment, però, no hi hagués fumata blanca, el socialista sí que ha reconegut que influenciaria la governabilitat d'Espanya, tot i que ell, no és partidari de "mesclar coses".