Qui és qui a la nova mesa del Parlament?

L'independentisme aconsegueix retenir la presidència del Parlament i la majoria a l'òrgan rector de la cambra, que tindrà tres membres del PSC, dos de Junts i dos d'ERC

La nova mesa del Parlament, en el ple de constitució de la cambra
La nova mesa del Parlament, en el ple de constitució de la cambra | Hugo Fernández
Bernat Surroca / Oriol March / Carme Rocamora / Joan Serra
10 de juny del 2024
Actualitzat a les 19:19h

Després d'intenses i discretes negociacions entre els partits independentistes, la XV legislatura del Parlament ha quedat constituïda sota la presidència de l'exconseller de Terrtori i pres polític per l'organització de l'1-O, Josep Rull. Després del retrocés a les urnes el passat 12-M, Junts, ERC i la CUP han trobat la manera per posar-se d'acord i mantenir el control de la mesa, que és l'òrgan rector de la cambra. D'aquesta manera, quatre dels set llocs queden en mans d'ERC i Junts, mentre que els altres tres els reté el PSC, guanyador de les eleccions. Qui és qui en la mesa del Parlament? Aquestes són les noves cares d'una mesa completament renovada.

President: Josep Rull (Junts)

Conseller de Territori durant l'1-O, únic membre del Govern que es va desplaçar fins al despatx després de l'aplicació de l'article 155, pres polític durant més de tres anys i amb la carrera institucional rehabilitada després de la reforma del delicte de sedició, Josep Rull (Terrassa, 1968) accedeix a la presidència del Parlament amb el repte de governar una situació complexa marcada per qui serà el primer en presentar-se a la investidura. Amb trajectòria veterana a Convergència, fundador del PDECat i impulsor de Junts, és president del consell nacional del partit i una de les veus més estimades per les bases. Torna a la política institucional com a segona autoritat del país.

Vicepresidenta primera: Raquel Sans (ERC)

Portaveu del partit i vicesecretària general de Feminismes a l'executiva, Raquel Sans, és una de les dirigents d'ERC que han estat promogudes en els últims temps. Periodista de formació, nascuda a Valls el 1980, va encapçalar la llista per Tarragona en les últimes eleccions catalanes. No va poder impedir una davallada de pràcticament deu punts. Va entrar al Parlament per primera vegada el 2018, i des de llavors ha anat guanyant pes i escalant posicions, fins a ser una de les cares visibles del partit com a portaveu. 

Vicepresident segon: David Pérez (PSC)

Històric militant socialista i diputat veterà al Parlament, David Pérez (l’Hospitalet de Llobregat, 1960) serà el membre més experimentat de la nova mesa presidida per Rull. En va formar part el 2015, aleshores com a secretari, en una legislatura, la de l’1-O, en què la mesa que presidia Carme Forcadell va estar al punt de mira. Va repetir, també, l’any 2017 després de les eleccions del 155, de nou com a secretari. Després d’una legislatura de guaret, hi torna com a vicepresident segon i principal nom del PSC en l’òrgan rector de la cambra. Funcionari de carrera, és militant socialista des de 1980 i ha ocupat diversos càrrecs orgànics al partit, sobretot a la poderosa federació de l’Hospitalet.

Secretària primera: Glòria Freixa (Junts)

Diputada amb trajectòria ascendent en les dues últimes legislatures, Glòria Freixa (Barcelona, 1969) arriba a la mesa del Parlament en la seva tercera legislatura a la cambra. Hi va aterrar el 2018, amb la primera llista de Junts per Catalunya, i s'hi ha anat consolidant amb el pas dels anys. Propera a Jordi Turull, secretari general del partit, s'ha significat com una de les veus més pragmàtiques del grup parlamentari, fet que la va fer xocar en la legislatura anterior amb Aurora Madaula i Cristina Casol, que van denunciar violències silencioses de caire masclista dins de Junts. Freixa, de fet, assumeix el relleu de Madaula a la mesa, ara que l'exdiputada ja ha abandonat la vida parlamentària. 

Secretari segon: Juli Fernàndez (ERC)

Exalcalde de Sabadell, ciutat on va néixer el 1977, Juli Fernàndez es va convertir en conseller de Territori després que Junts abandonés el Govern. Només va ocupar el càrrec vuit mesos, després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el cessés i substituís per Ester Capella. Fernàndez no va aconseguir quallar en la conselleria en un moment crucial en què el Govern volia batallar el traspàs de Rodalies. Tot i ser apartat del Govern, va ser recol·locat a la cúpula del partit amb un càrrec no menor, al capdavant d’una de les secretàries generals adjuntes. També és un dels negociadors d’ERC de cara a les negociacions de la investidura.

Secretària tercera: Rosa Maria Ibarra (PSC)

Cap de files del PSC a Tarragona, Rosa Maria Ibarra (Alió, 1969) és diputada des de 2015, i també regidora a l’Ajuntament de Valls. Ha liderat el partit a les comarques tarragonines en les darreres tres eleccions: les de 2017, les de 2021 i les de 2024. El 12-M, Ibarra va aconseguir la victòria socialista a la demarcació, per davant de Junts. Defensora del Hard Rock (ho va verbalitzar de manera clara en un dels actes que el PSC va fer a Tarragona durant la campanya electoral) amb l'argument que és un projecte que ofereix llocs de treball i permet desestacionalitzar el turisme, Ibarra fa el salt ara a la mesa com a secretària tercera.

Secretària quarta: Judith Alcalá

Judith Alcalà va aterrar al Parlament l'any 2021 i en aquesta segona legislatura serà la secretària quarta de la mesa. Nascuda a Lleida l'any 1968, ha estat la número 2 del PSC a la demarcació, on els socialistes van quedar per darrere de Junts en les últimes eleccions. En aquests darrers anys, ha format part de les comissions d'Interior i Afers Socials, i va assumir la carpeta de seguretat i convivència del consell tècnic de l'anomenat "govern alternatiu" de Salvador Illa. També ha fet d'assessor del grup socialista a la Diputació de Lleida i és diplomada en Treball Social.