Rull posarà en marxa els terminis de la investidura encara que no hi hagi candidat

El president del Parlament proposarà per al ple d'investidura del 25 de juny el candidat que li demani; si rep més d'una petició, prioritzarà el que reuneixi més suports

Primera reunió de la mesa del Parlament, aquest dimarts.
Primera reunió de la mesa del Parlament, aquest dimarts. | Alberto Paredes / Europa Press
12 de juny de 2024, 13:38
Actualitzat: 17:06h

La nova mesa del Parlament, constituïda el dilluns arran d'un acord independentista, ha celebrat la seva primera reunió aquest dimecres. El president de la cambra, Josep Rull, ha explicat davant del seu nou equip que la setmana vinent iniciarà la ronda de consultes amb els grups, i que preveu convocar el ple d'investidura el 25 de juny, hi hagi o no candidat. És a dir, que el rellotge electoral començarà a córrer, i si el 26 d'agost no hi ha president de la Generalitat, Catalunya es veurà sotmesa a una repetició electoral.

El dimarts de la setmana vinent Rull es reunirà amb representants del PP, Vox, comuns, CUP i Aliança Catalana. Dimecres serà el dia per als més grans: el PSC, ERC i Junts. Quan acabi la ronda de consultes, Rull anunciarà qui proposa de candidat, previsiblement dijous. La seva idea és presentar el candidat que es proposi. Ara bé, si hi ha dos o més candidats que es proposen, el president del Parlament escollirà al que reuneixi més suports. És a dir, que si Salvador Illa i Carles Puigdemont s'ofereixen, Rull elegirà al que pugui acreditar que té més vots per ser president.

I si cap dels partits presenta un candidat? Llavors Rull practicarà el que es coneix com un "acte equivalent". Consistiria en una comunicació al ple informant que de moment no hi ha candidat possible i que, per tant, s'activa el compte enrere per a la convocatòria automàtica d'eleccions. El termini acabaria el 26 d'agost i les eleccions es convocarien per al cap de 54 dies.

Ja hi ha un precedent d'acte equivalent després que l'octubre del 2020 el llavors president del Parlament, Roger Torrent, comuniqués als grups parlamentaris que no hi havia un candidat per ser investit president de la Generalitat que pogués substituir el cap de l'executiu inhabilitat Quim Torra. En aquell cas no hi va acabar havent nou president, es va esgotar el termini i es va convocar eleccions automàticament al cap de 54 dies, el 14 de febrer.

En cas que sí que hi hagi un dels dos candidats, Rull ja ha comunicat a la mesa com seria el ple. El 25 al matí, intervindria el candidat. Després la sessió se suspendria perquè els grups tinguin temps per preparar les seves respostes. El ple es reprendria a la tarda i la votació seria dia 26. Si en aquell moment el candidat no assoleix la majoria absoluta, es repetiria la votació dos dies després i ja només seria necessària la majoria simple.

Vox contra el vot de Lluís Puig

Més enllà del calendari, un dels primers temes que han arribat a la mesa ha estat una petició de reconsideració de Vox sobre el vot delegat dels diputats de Junts Lluís Puig i Carles Puigdemont el dia de la constitució del Parlament. La mesa l'ha desestimat perquè, en primer lloc, Vox encara no està constituït com a grup parlamentari i, per tant, no té legitimació per fer cap petició. En segon lloc, no s'ha admès a tràmit perquè les decisions de la mesa d'edat, que és qui va acceptar el vot delegat, no són reconsiderables.