Rull convoca un ple sense candidat pel 26 de juny

El president del Parlament, un cop constatat que ni Illa ni Puigdemont es volen presentar encara a la votació, activa el rellotge electoral i convoca un debat pel dimecres de la setmana vinent

El president del Parlament, Josep Rull, compareix després de la ronda de consultes per la investidura
El president del Parlament, Josep Rull, compareix després de la ronda de consultes per la investidura | Marta Sierra / ACN
19 de juny del 2024
Actualitzat a les 16:50h

El primer ple que viurà el Parlament després de la jornada electoral del 12-M no tindrà un candidat a la presidència. Així ho ha resolt el president del Parlament, Josep Rull, un cop enllestida la ronda de contactes amb tots els grups parlamentaris i després de constatar que cap dels caps de cartell vol sotmetre's a la votació per no tenir garantits els suports necessaris. Tant el candidat del PSC, Salvador Illa, com el de Junts, Carles Puigdemont, han fet saber a Rull que tenen la voluntat de presentar-se, però no ara. D'aquesta manera, el 26 de juny se celebrarà un ple en el qual Rull activarà un acte equivalent, un mecanisme que substitueix el que podria ser una investidura fallida.

Amb aquesta decisió previsible, ja que tant socialistes com juntaires havien deixat entreveure que no es presentarien en aquesta primera votació, s'activarà el rellotge electoral, que fixa el 26 d'agost com a data límit perquè s'elegeixi un president de la Generalitat. Altrament, automàticament la cambra quedaria dissolta i es convocarien eleccions al cap de 54 dies, el 13 d'octubre.

Rull ha comparegut per anunciar la decisió des del despatx d'audiències. "Cap grup ha proposat cap candidat a la investidura, però sí que hi ha hagut dos grups parlamentaris, el PSC i Junts, que han expressat la voluntat d'explorar la possibilitat de proposar un candidat en el transcurs dels dos mesos vinents", ha explicat el president del Parlament. En aquest punt, ha detallat que en el ple del 26 de juny llegirà una resolució que haurà signat prèviament i que activarà el termini de dos mesos. El ple, que començarà a les 11:00 hores, no l'haurà de votar, ja que és potestat de Rull la decisió, però sí que els grups parlamentaris podran intervenir per fixar posicions durant cinc minuts cada un.

Rull va iniciar la ronda de contactes el dimarts amb els comuns, la CUP, el PP, Vox i Aliança Catalana. Aquest dimecres s'ha reunit amb els grups amb més representació. En concret Illa li ha traslladat la seva voluntat de formar una "majoria progressista" -PSC, ERC i comuns-, i s'ha mostrat optimista per aconseguir-ho. De fet, les negociacions entre el PSC i ERC van començar dimarts, amb l'exigència del finançament singular que defensa ERC damunt la taula. Per la seva banda, Junts també ha manifestat el seu convenciment perquè Puigdemont pugui aconseguir una "majoria" com la de la mesa del Parlament per ser investit, tot i que aquesta operació requeriria una abstenció del PSC que els socialistes ja han negat en rotund. Es vol presentar, però "ara no", ha explicat en roda de premsa el president parlamentari dels juntaires, Albert Batet.

Rull també s'ha reunit amb Josep Maria Jové i Marta Vilalta d'ERC. Els republicans li han traslladat la seva disconformitat pel fet que cap candidat es presenti a la investidura, un moviment que han titllat d'"irresponsable" i "inaudit". De fet, han recordat que ara fa tres anys el president de la Generalitat, Pere Aragonès, es va sotmetre a un primer intent d'investidura sense tenir els suports lligats amb l'objectiu d'explicar el projecte que defensa. Els republicans, per un acte de "transparència", volien això. Finalment, han demanat a Rull que, en cas de convocar un acte equivalent, existeixi un "ple solemne" amb debat polític, com serà finalment.

De fet, Rull podia comunicar l'acte equivalent sense fer un ple, o bé convocar un debat, com ha acabat decidint. Amb aquest moviment, els grups parlamentaris -que acaben aquest dijous la seva conformació i organització- es tornaran a veure després de la revetlla de Sant Joan per debatre en aquest primer ple d'investidura sense debat mentre continuen negociant per intentar forjar majories que evitin la repetició electoral