Illa situa l'aliança amb ERC i els comuns com l'única «políticament viable» al Parlament

El líder del PSC insisteix que no facilitarà mai la investidura de Puigdemont i defensa un model de finançament que reconegui les "singularitats" de Catalunya, però tenint en compte la resta d'autonomies

Salvador Illa, al Parlament.
Salvador Illa, al Parlament. | Hugo Fernández
20 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:16h

Salvador Illa, primer secretari del PSC, ha assegurat aquest dijous que "l'única majoria políticament viable" al Parlament és la "progressista" integrada pels socialistes, ERC i els comuns. Així ho ha remarcat en una entrevista al programa Els Matins de TV3, durant la qual ha reiterat que no hi ha cap possibilitat d'abstenir-se per tal que Carles Puigdemont sigui president de la Generalitat. Aquesta abstenció és l'única manera que tindria el líder de Junts de tornar a Palau. "Es tracta d'articular de manera viable una majoria progressista", ha apuntat Illa, que està disposat a explorar totes les opcions, des d'un Govern de coalició a un executiu que disposi dels suports parlamentaris suficients.

Illa ha indicat que "no hi ha una majoria independentista" al Parlament, sinó una "minoria" que pot actuar com a element de "bloqueig". "L'única possibilitat de fer viable aquesta legislatura és una majoria progressista amb el PSC, que ha de liderar-la, i que es completa amb ERC i els comuns", ha remarcat el primer secretari dels socialistes, que ha apuntat que ja està en converses amb les dues formacions. El finançament és una de les qüestions que integren les negociacions, i també ha citat el català, els serveis públics i el fet de fer front a "discursos d'odi" com de la ultradreta. El termini per tenir nou president acaba el 26 d'agost, dos mesos després del ple convocat per dimecres vinent.

"Hi ha d'haver discreció i molt ofici polític", ha recalcat el guanyador de les eleccions del 12-M, que ha assenyalat que ha de tenir "generositat" amb aquells partits amb els quals s'ha d'entendre per arribar al Palau de la Generalitat. El més rellevant del finançament, però, és tenir en compte el component de per què hauria de servir. "Defenso un model que reconegui les singularitats", ha apuntat Illa, que ha tornat a defensar el consorci tributari que forma part de l'Estatut aprovat el 2006. "Sí que li asseguro que, per part nostra, intentaré que el debat sigui serè, a Catalunya i a la resta de l'Estat. Amb arguments i números", ha destacat Illa, que veu "maduresa" suficient per entomar aquest debat "inajornable".

En aquest sentit, ha demanat "no tirar-se els plats pel cap", tenint en compte que ja hi ha hagut reaccions dures -tant des de la dreta com des de formacions que fan costat a Pedro Sánchez a Madrid-, i ha indicat que el més important és "com es gestiona" i no tant "qui ho recapta". "No es tracta de buscar cap privilegi, sinó de tenir els recursos suficients per exercir les competències amb suficiència financera", ha apuntat el primer secretari del PSC, que ha posat l'accent en el fet que qualsevol negociació sobre el finançament també ha de tenir en compte la resta de les autonomies. Aquest dimecres, Sánchez va desvincular les converses sobre el model de la investidura d'Illa.