Carles Mundó i Francesc Homs renoven al «consell d'Estat» d'Illa

El president reivindica la continuïtat de dos perfils implicats en el procés com a mostra de la voluntat del Govern de primar el "rigor i la solvència" per sobre de la ideologia: "És així com es fa gran el país"

Illa, amb els membres de la Comissió Jurídica Assessora
Illa, amb els membres de la Comissió Jurídica Assessora | ACN
29 d'octubre de 2024, 13:16
Actualitzat: 16:31h

En un Saló Sant Jordi ple a vessar, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha encapçalat l'acte de nomenament i renovació dels membres de la Comissió Jurídica Assessora. D'entre els protagonistes, dos noms destacats pel seu passat com a consellers: Carles Mundó, exconseller de Justícia en el Govern de Carles Puigdemont i un dels condemnats per l'1-O, i Francesc Homs, exconseller i exportaveu del Govern d'Artur Mas, i també implicat en diverses causes judicials pel procés. Tots dos, i la catedràtica Mercè Darnaculleta i també  han renovat el seu mandat en aquest "consell d'Estat" d'Illa, que incorpora la professora de Dret Públic de la Universitat Rovira i Virgili, Lucía Casado, que pren el relleu de l'ara conseller d'Empresa, Miquel Sàmper

Després de rebre la Memòria de 2023, Illa ha destacat especialment les renovacions de dos perfils obertament independentistes, que han participat en primera persona en els moments àlgids de 2017. "Demostra la voluntat del Govern de primar per sobre de tot el rigor, la solvència, el criteri i la independència; no pas la ideologia o la manera de pensar", ha apuntat. Aquesta, ha dit, ha estat la línia que ha seguit el Govern en tots els nomenaments. "Busquem la pluralitat i la transversalitat del país; així és com es fa un país gran, comptant amb tothom", ha afirmat el president. 

La Comissió Jurídica Assessora, un organisme amb reminiscències a l'època de la República, va ser restituïda per Josep Terradellas, un dels referents d'Illa que ha estat reivindicat també en els discursos que s'han fet aquest dimarts. Aquest òrgan, equivalent al consell d'Estat, té com a finalitat el control de la legalitat, elaborar dictamens (406 el 2023, segons la memòria de l'any passat) i l'assessorament del Govern. Presidida pel catedràtic de Dret Constitucional, Jaume Vernet, la CAJ està formada per 15 membres que tenen un mandat de sis anys renovable per sis anys més. Mundó i Homs hi van entrar just després de l'1-O, el 2018, i ara han renovat el càrrec a proposta del conseller de la Presidència, Albert Dalmau, i d'acord amb el Govern. 

La novetat ha estat Lucía Casado, que ha promès el càrrec davant del president Illa. I també els dos membres nats de la Comissió, que en formen part pel càrrec que ostenten. Són el director del Gabinet Jurídic de la Generalitat, José Luis Martínez-Alonso Camps, i el director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, Xavier Arbós. Tots dos van ser nomenats en el càrrec fa unes setmanes, i ja formen part també de la CAJ i han assistit a l'acte a Palau. D'entre els altres integrants, hi destaquen el membre de la mesa del Parlament de l'1-O, Lluís M. Corominas, que hi va entrar l'any 2022, o Marc Marsal, que va formar part de la sindicatura del referèndum l'any 2017, i en forma part des de 2016.

En la conclusió de l'acte, Illa ha tornat a Terradellas per reivindicar la necessitat de "fer les coses ben fetes". La feina de la Comissió Jurídica Assessora, que el president ha reivindicat, ha de tenir com a prioritat la d'ajudar la Generalitat a "caminar amb seguretat pel camí del dret públic", des del rigor i "sense buscar dreceres inadequades i impròpies en un estat de dret". Un missatge difícil de deslligar de les dues renovacions que han protagonitzat l'acte al Saló Sant Jordi d'aquest matí a Palau.