Catalunya Sí que es Pot demana un pla de rescat ciutadà i un referèndum

El grup parlamentari integrat per Podem, ICV i EUiA demana que la seva proposta de resolució també es tramiti per procediment d'urgència | Ciutadans i PSC ja han demanat a la mesa que no s'admeti a tràmit del text de Junts pel Sí i la CUP

Els diputats de Catalunya Sí que es Pot Joan Coscubiela, Lluís Rabell, Jèssica Albiach i Albanto Dante en roda de premsa, aquest dimecres
Els diputats de Catalunya Sí que es Pot Joan Coscubiela, Lluís Rabell, Jèssica Albiach i Albanto Dante en roda de premsa, aquest dimecres | ACN
28 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 12:25h
L'endemà que Junts pel Sí i la CUP presentessin el que ha de ser la declaració d'inici del procés constituent per crear la república catalana, Catalunya Sí que es Pot ha presentat la seva pròpia proposta de resolució. En lloc d'intentar aturar la declaració independentista, tal com fan Ciutadans, PSC i PP, el que pretenen els diputats encapçalats per Lluís Rabell és impulsar el seu propi text. 

Catalunya Sí que es Pot demana que el seu document també es tramiti per procediment d'urgència, tal com van sol·licitar-ho les candidatures independentistes, per tal que es debatin les dues propostes en paral·lel. Reclamen un pla de rescat ciutadà per encarar la situació d'emergència social i l'inici d'un procés constituent però que, en aquest cas, s'ha de basar en un referèndum d'autodeterminació pactat amb l'estat espanyol. 

Per fer efectiva la via del referèndum, que Lluís Rabell troba “un camí transitable”, Catalunya Sí que es Pot proposa que el Parlament presenti durant el primer trimestre del 2016 i davant les Corts una proposició de llei de reforma de la llei orgànica de Referèndums.  En cas que aquesta via sigui bloquejada políticament, en “un termini raonable”, en paraules de Rabell, el Parlament de Catalunya “cridaria a posar en marxa nous i més enèrgics procesos de mobilització social i ciutadana”.

Per la seva banda, el grup parlamentari del PSC també presentat aquest dimecres al registre un document en què demanen que es reconsideri l'admissió a tràmit de la proposta de resolució que, el dia abans, van presentar Junts pel Sí i la CUP. Els socialistes demanen, alhora, un informe dels serveis jurídics sobre el text pactat per les candidatures independentistes perquè creuen que no s'adequa al procediment parlamentari ni a l'ordenament jurídic o constitucional i estatutari vigent. 

Ciutadans també ha presentat un text en una línia similar a la dels socialistes, mentre que el Partit Popular s'ha adherit a ambdues demandes. En resum, el que fan és denunciar la manera com s'ha fet el tràmit parlamentari de la resolució, per una banda, i també el contingut de la declaració perquè entenen que vulnera el marc legal vigent.