Colau fa un pas al costat convençuda que els comuns recuperaran l'alcaldia el 2027

L'exalcaldessa de Barcelona ho ha dit en la festa del 10è aniversari de la formació on ha repassat l'obra del seu govern

Ada Colau en la festa del desè aniversari de Barcelona En Com
Ada Colau en la festa del desè aniversari de Barcelona En Com | ACN / Albert Segura
Redacció
14 de setembre de 2024, 14:04
Actualitzat: 15:18h

L'exalcaldessa de Barcelona Ada Colau està convençuda que els comuns tornaran a guanyar les eleccions municipals de 2027. Ho ha dit en la festa del 10è aniversari de la formació que s'ha fet a la Nau Bostik, la primera intervenció pública davant de la militància des que va anunciar que deixarà l'Ajuntament a l'octubre.

En un discurs que ha començat dient que no es tractava d'un comiat, Colau ha fet una glossa de l'obra feta durant els dos mandats en què va exercir d'alcaldessa a l'Ajuntament de Barcelona. Ho ha fet recordant la manera com van arribar al govern gràcies a la confluència de diverses forces que van unir-se amb “generositat” per la pèrdua de sigles històriques, en alguns casos. En aquest sentit, ha destacat l'esforç fet per tirar endavant un projecte basat en la intel·ligència col·lectiva, el foment de la participació ciutadana o la innovació, creant serveis com el de mediació per aturar desnonaments, el dentista municipal, les superilles, o la proposta per regular el turisme.

Unes accions, ha assegurat, que van començar-se a gestar des de l'Ajuntament de Barcelona, i que posteriorment s'han fet seves altres partits i administracions d'àmbit català i estatal, entre les quals les polítiques feministes o el combat al canvi climàtic. Tot i reconèixer que l'actual govern de Jaume Collboni —a qui va investir en el seu moment— podria frenar-les, considera que serà difícil desfer alguns dels passos fets per la bona acollida ciutadana, donat que moltes d'elles provenen de la participació veïnal.

Aquesta acció fa, ha valorat, que més d'un any després de perdre l'alcaldia ella i els Comuns segueixin senti blanc d'atacs, sobretot després de quedar-se, ha recordat, a 300 vots del PSC. "Estic convençudíssima que al 2027 podrem tornar a guanyar les eleccions a Barcelona per seguir fent coses per a la gent, i crec que els adversaris també ho saben, per això fan aquestes 'fake news' i campanyes de desprestigi, serà que ens tenen por?", s'ha preguntat.

Unió de forces

Colau ha remarcat el context internacional en què la dreta i l'extrema dreta està experimentant un auge, en països com França o Itàlia, però també a l'Estat espanyol, promocionats, ha dit, per grans aportacions de capital fruit d'interessos polítics. En aquest sentit, ja remarcat que els Comuns comparteixen programa amb moltes forces federals de l'Estat: "Hem de fer pons, articular-nos i fer fronts populars", ha dit.

En aquest sentit, s'ha proposat per fer-hi la seva aportació: "Ajudaré per ser enllaç entre els Comuns i qualsevol d'aquestes realitats que vulguin fer front a la doctrina del xoc global", tot posant d'exemple altres experiències viscudes en països de l'Amèrica Llatina o a França.

Colau ha començat el seu discurs assegurant que la seva participació en la festa de l'organització no eren un comiat, però tot el discurs ha tingut aire de valoració final a vuit anys de govern. L'entrega d'un ram de roses ha posat el colofó a aquesta sensació de tancament d'etapa, un moment que ha aportat brillantor als ulls de l'exalcaldessa.