13
de juny
de
2023, 12:40
Actualitzat:
12:42h
L'alcaldessa en funcions de Barcelona, Ada Colau, ha resolt el misteri de la seva proposta de "fórmules imaginatives". Es tracta de fer un tripartit amb ERC i PSC que plantegi una alcaldia compartida a tres bandes, en diferents moments. "Quan hi ha tanta fragmentació, has de donar incentius perquè tothom es corresponsabilitzi", ha exposat Colau en el programa Cafè d'Idees, de La 2.
La líder dels comuns, així, ha dibuixat la primera proposta que ja ha posat sobre la taula i que també ha deixat oberta a canvis. En concret, ha explicat que Ernest Maragall (ERC) podria ser alcalde durant el primer any de mandat. Perquè té cinc regidors, però també es vol reconèixer "la seva trajectòria". Tot seguit, el següent any i mig, Colau ha proposat ocupar ella l'alcaldia, després d'haver aconseguit nou regidors, molt a prop en número de vots del PSC. Per últim, l'oferta dels comuns situa "que pot interessar al PSC" finalitzar el mandat amb Jaume Collboni com a alcalde, ja que té deu regidors. Tot plegat sumaria una majoria de 24 representants al consistori.
"He trobat una resposta de disposats a parlar-ne", ha matisat Colau. Si bé ha reconegut que "no és habitual", també ho ha prioritzat a tenir "un govern de dretes" que faci enrere diversos projectes engegats els darrers dos mandats a la capital catalana. En aquest sentit, la mateixa alcaldable ha plantejat que el tripartit s'hauria de formalitzar en base a "un programa" i "unes propostes d'esquerres" que garantís un rumb comú els pròxims anys.
El posicionament de la màxima responsable de Barcelona en Comú arriba a quatre dies del ple d'investidura, previst per al dissabte 17 de juny. El futur alcalde necessita que el voti la majoria del plenari. Això implica arribar a 21 regidors. Si cap llista aconsegueix aquesta xifra de suports, l'alcalde serà automàticament Xavier Trias, el representant de la llista guanyadora amb onze regidors. De fet, fa dies que aquesta és l'opció és la més ben posicionada. Especialment, davant les tensions entre partits per la convocatòria de les eleccions espanyoles el 23 de juliol. Això, planteja un escenari probable en què al juny es comenci amb un executiu en minoria, i aquest creixi uns mesos més endavant, sense la batussa electoral a la primera línia.
Sigui com sigui, la proposta de Colau ha tingut poc recorregut. Hores després d'haver-la pronunciat a la televisió, la portaveu de les negociacions del PSC, Laia Bonet, ha sortit a respondre que fórmules com la proposada "no serien enteses pels votants progressistes i no contribuirien a l'estabilitat ni al rigor que l’Ajuntament de Barcelona i la seva ciutadania mereix". Per contra, ha apostat per "un alcalde fort". Alhora, també des d'ERC s'han expressat clares reticències internes al moviment de l'alcaldessa en funcions.
Ni estatals ni catalanes, insisteix Colau
En clau de futur, Colau ha promès que agafarà "l'acta de regidora" i que pressionarà perquè s'arribi a un pacte amb republicans i socialistes. Això situa la possibilitat d'una majoria que faci una moció de censura a Trias, si finalment acaba sent l'alcalde de la ciutat. Ara bé, aquesta opció estarà limitada en el temps i si veu que no se'n surt, la representant dels comuns ha insistit que posarà el seu càrrec a disposició de la militància. De la mateixa manera, preguntada per les seves ambicions polítiques, Ada Colau ha rebutjat presentar-se a les properes eleccions catalanes. "Descartat", ha resolt, després d'apuntar que també va negar que volgués fer el pas als comicis espanyols i que ara la realitat ho ha demostrar.