Acusen Comín de passar despeses de 4.786 euros d'unes vacances al Consell per la República

El vicepresident de l'associació i eurodiputat electe de Junts assenyala que es tracta de despeses per feina de l'entitat a la Catalunya Nord

Toni Comín, en un míting de Junts.
Toni Comín, en un míting de Junts. | Junts
04 de juliol del 2024
Actualitzat a les 12:11h

Toni Comín, vicepresident del Consell per la República i eurodiputat electe de Junts, ha estat acusat de passar a l'entitat establerta a Waterloo unes despeses de 4.786 euros corresponents a unes vacances de Setmana Santa, tal com ha avançat el diari El Món. Dins d'aquesta quantitat hi havia inclosos vols d'avió, allotjament per disset nits i el lloguer d'un cotxe per la mateixa quantitat de dies. L'exgerent de CatGlobal, que és el paraigua legal del Consell a Bèlgica, es va negar a trametre aquestes despeses, i així ho va fer saber als responsables de l'entitat en un correu publicat pel mateix diari. Sergi Miquel, que és qui portava el dia a dia de CatGlobal, va acabar deixant les seves responsabilitats.

Comín, davant d'aquestes acusacions, assenyala que és "mentida" que passés despeses vinculades a unes vacances, i que es tracta de conceptes relacionats amb tasques de feina del Consell. "L'entitat sempre ha pagat les despeses de representació dels membres del govern, ja sigui quan ells pugen a Brussel·les o quan jo baixo a la Catalunya Nord", argumenta l'eurodiputat electe de Junts, que assenyala que durant almenys dos anys sempre es va procedir d'aquesta manera. Quan els dirigents del Consell, per exemple, es desplacen a Ginebra, qui corre amb les quantitats és la mateixa entitat. Això afecta, per exemple, bitllets d'avió i també els allotjaments.

En una entrevista al programa Tot es mou de TV3, Comín ha definit com a "desagradable" l'episodi, i ha apuntat que hi ha un ànim de "revenja personal" per part de Miquel. "Era una font de tensions permanent. No estava tirant endavant les tasques de gestió. Se'l va convidar a sortir. Casualment, poc després que se li comuniqués, va fer aquest correu que ara es publica. Intentava fer passar per despeses personals despeses que eren de feina. Vaig fer una resposta immediata i per escrit", ha apuntat l'exconseller de Salut. Segons Comín, hi ha "voluntat de fer mal", perquè la informació apareix en el moment en què la llei d'amnistia ha viscut un revés al Tribunal Suprem.

L'argumentació de l'exgerent

La despesa, segons indica Miquel en el correu electrònic, no estava ni "prevista" ni "pressupostada", de manera que s'inclina per no fer-hi front. També planteja dubtes "ètics", i manté que institucions com el Parlament de Catalunya tampoc cobririen una quantitat com aquesta pel concepte d'una estada de Setmana Santa. "Tinc la responsabilitat legal i ètica de fer que les associacions que donen cobertura al Consell no facin fallida", destacava l'exgerent de CatGlobal. Les sospites de presumptes irregularitats sacsegen des de fa setmanes la institució establerta a Waterloo, que s'ha encarregat de l'arquitectura política i logística de l'exili des que es va posar en marxa l'any 2018.

Davant això, l'entitat presidida per Carles Puigdemont assegura que els comptes es presenten anualment a les autoritats competents, que les han validat "sense incidències" i d'acord amb la legislació del país. D'aquesta manera, l'òrgan de govern del Consell certifica la "plena confiança" en la gestió financera i en reivindica la transparència. També va encarregar una auditoria externa per tal de dirimir que la gestió econòmica havia estat exemplar en tot moment en relació a la tasca de Comín.

Arxivat a