La CUP culmina aquest dissabte la refundació per perllongar els lideratges i «conquerir les institucions»

El Procés de Garbí arriba a la seva fi mentre els anticapitalistes adverteixen que "la via del pacte" amb el PSOE l'Estat "està esgotada i trencada"

Els portaveus del Procés de Garbí, Non Casadevall i Maria Gordillo, aquest dissabte a la Fira de Sabadell
Els portaveus del Procés de Garbí, Non Casadevall i Maria Gordillo, aquest dissabte a la Fira de Sabadell | Nico Tomás / ACN
Redacció
21 de setembre de 2024, 12:22
Actualitzat: 13:19h

La CUP culmina aquest dissabte el procés de refundació, l'anomenat Procés de Garbí, amb l'objectiu d'aconseguir una organització més forta i lideratges més llargs, alhora que per "conquerir les institucions". Ho fa en una Assemblea Nacional per "actualitzar i decidir l'estratègia i l'organització" a la Fira de Sabadell, que ha començat a les 9:30 hores i que es preveu que s'allargui fins a les 21:00 hores, segons ha informat l'organització en un comunicat.

Així ho han assegurat els portaveus del grup motor, Non Casadevall i Maria Gordillo, que han assegurat que el context polític català "fa encara més evident" la necessitat de ser present a les institucions. "No ens serveix un país com el que planteja Junts, no ens serveix una proposta independentista per a la minoria", ha criticat Gordillo, denunciant que el partit de Puigdemont hagi tombat la regulació del lloguer de temporada. De la mateixa manera, Casadevall ha advertit que "la via del pacte" amb el PSOE i amb l'Estat "està esgotada i trencada".

Amb tot, la cita ha de servir per debatre i votar la ponència estratègica i organitzativa "Impulsar, articular, vèncer", i hi podran participar amb veu i vot militants de la CUP i les persones que, tot i que no militin en l'organització, hi estiguin inscrites i hagin participat de manera activa en els debats previs. Tot, després dels mals resultats electorals en les últimes eleccions catalanes, en les que van passar de 9 a 4 diputats al Parlament. De fet, la convocatòria electoral amb el procés de refundació encara en marxa va obligar a ajornar aquesta Assemblea, prevista inicialment per al juny, per aquest setembre.

Un debat amb 150 esmenes

Fonts de la CUP han explicat a Europa Press que el debat de la ponència arriba amb unes 150 esmenes vives i l'organització política debatrà assumptes com la substitució i ampliació del seu Consell Nacional per una Taula Nacional, des d'on es prendran les decisions de la formació. A més, la proposta de ponència elaborada pel grup motor inclou l'ampliació del mandat del Secretariat Nacional a 4 anys, actualment de 2 anys, i si el document tira endavant, la formació passarà a comptar amb dos portaveus nacionals i crearà el rol de coordinació i el de secretaria general.

Amb l'objectiu d'agilitzar la presa de decisions, els anticapitalistes també abordaran com dotar-se de "mecanismes democràtics verticals de direcció i presa de decisions", i debatran sobre com ampliar la seva base de militants, apostant per reforçar-se territorialment i per impulsar una "escola de quadres planificada". D'altra banda, la ponència proposa "reconstruir el moviment independentista per interpel·lar de manera massiva" el moviment obrer català davant els que volen construir un moviment independentista excloent, segons van explicar els membres del grup motor Maria Gordillo i Non Casadevall en presentar el document.