En directe

Reaccions a l'aprovació de l'amnistia, en directe

El Congrés aprova la llei pactada entre el PSOE, ERC i Junts després de sis mesos de negociacions; els jutges l'hauran de fer efectiva en un termini màxim de dos mesos

El Congrés dels Diputats aprova la llei d'amnistia
El Congrés dels Diputats aprova la llei d'amnistia | Disseny de Núria Garrido

El Congrés dels Diputats dona avui la llum verda definitiva a la llei d'amnistia. Després dels intents de bloqueig del PP, la norma rep el seu aval definitiu superant un camí que no ha estat gens fàcil. Han estat més de sis mesos de converses discretes entre els equips negociadors, moments en què la llei semblava que embarrancava per discrepàncies, i finalment un text pactat entre el PSOE, ERC i Junts que, si s'aplica tal com ha pensat la majoria parlamentària, hauria de beneficiar totes les causes del procés i aplicar-se de manera ràpida. Si és que els jutges ho permeten.

Bernat Surroca / Carme Rocamora / Lluís Girona
30 de maig del 2024
Actualitzat el 30 de maig a les 18:39h

I amb això acomiadem el seguiment en directe de la jornada de l'aprovació de la llei d'amnistia

Com sempre, ha estat un plaer viure plegats i informar-vos de les últimes hores i totes les claus d'una jornada històrica. Gràcies per confiar en nosaltres, ens veiem a la pròxima!

Puigdemont celebra l'amnistia: «Ens hem alliberat de les espines que ens impedien avançar»

L'expresident defensa des de Waterloo que la llei "corregeix un error" que permet negociar "des d'una certa igualtat de condicions". Tota la informació.

Pimec avala l'amnistia com "un retorn a la política del que no havia d'haver sortit de la política"

El president de Pimec, Antoni Cañete, ha valorat positivament l'aprovació de la llei d'amnistia, que ha considerat que "significa que un problema polític retorna a la política, d'on no hauria d'haver sortit mai". Cañete ha refermat el "respecte per la democràcia" de la patronal i per "allò que decideixin els ciutadans i les majories que es configurin". El dirigent empresarial ho ha dit abans de començar un acte a Arenys de Munt amb empresaris del Maresme i el Barcelonès Nord, en què participarà l'expresident Jordi Pujol. Informa Pep Martí

L’Audiència Nacional fixa data per a la vista prèvia d’al·legacions de l’Operació Judes el dia d'aprovació de l'amnistia

L'Audiència Nacional ha fixat per al 27 de juny la vista oral d’al·legacions prèvies de la causa de l’Operació Judes. La vista s’havia de fer l’1 d’abril passat, però es va ajornar perquè un advocat estava de baixa. En els seus escrits, la Fiscalia sol·licita fins a 27 anys de presó per alguns dels CDR encausats per terrorisme, però la defensa, liderada per Alerta Solidària, argumenta que el judici no s'hauria de produir per l'aprovació de la llei d'amnistia. De fet, al·leguen que la tramitació de la causa s’ha accelerat durant els mesos de debat de la llei d’amnistia i ara s'ha fixat la data el mateix dia de l'aprovació de la norma. Per això, les defenses demanaran que la causa s’arxivi al·legant aquesta nova legislació.

Anna Erra veu l’amnistia com un "punt d’inflexió en el conflicte", però avisa que "no es resolen els problemes de fons"

Anna Erra, presidenta del Parlament en la darrera legislatura, s'ha felicitat per l'aprovació definitiva de la llei d'amnistia, que suposa "un punt d'inflexió en el conflicte entre Catalunya i l'estat espanyol", però ha avisat que amb la norma "no es resolen els problemes de fons". Així ho ha assegurat aquest dijous en una declaració institucional des de la cambra, una institució que "ha patit particularment aquesta injustícia general que avui es vol reparar", ha apuntat. En aquest sentit, ha recordat l'empresonament de l'expresidenta Carme Forcadell o "l'anormalitat" de tenir diputats a l'exili. Per això, Erra ha reclamat al poder judicial i els òrgans administratius o comptables "una ràpida aplicació d'aquesta llei d'amnistia", per així "entrar en un escenari polític de llibertat".

Òmnium fixa en 1.616 les persones que es podran beneficiar de l'amnistia i crida tots els represaliats a acollir-s'hi

Òmnium fixa en 1.616 les persones que es podran beneficiar de l'amnistia. L'últim recompte de l'entitat, al qual ha tingut accés l'ACN, hi comptabilitza 697 persones encausades penalment, i 919 administrativament. De les 697 persones afectades per causes penals, 540 continuen amb processos oberts o sense sentència fema. L'entitat preveu que també es puguin acollir a l'amnistia quan se'n tanqui el procés definitivament. Òmnium crida tots els "represaliats" a acollir-se a l'amnistia, i assumeix que la justícia espanyola farà "maniobres per sabotejar"-ne l'aplicació. L'entitat que presideix Xavier Antich anunciarà dilluns l'eina que oferirà per coordinar i ajudar tothom qui vulgui demanar l'amnistia, per no deixar "cap represaliat sol".

Partits i entitats convoquen un acte unitari després de l'aprovació de la llei d'amnistia

Partits i entitats independentistes han convocat per aquest divendres a les 12 del migdia un acte per celebrar l'aprovació de la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats. L'acte es farà a l'antiga presó Model de Barcelona, i està prevista una foto de família després de la lectura del manifest.

Aragonès avisa que caldrà continuar «defensant» l'amnistia dels intents per no aplicar-la

El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dijous que la llei d'amnistia és una "fita històrica", però al mateix temps ha remarcat la necessitat de continuar "defensant" la norma davant la possibilitat que la judicatura vulgui "impedir" la seva aplicació. Els fiscals del procés al Tribunal Suprem, per exemple, ja preparen textos que estan en contra de fer efectiva la norma, i el PP la recorrerà al Tribunal Constitucional (TC) a través dels governs autonòmics que controla.

Llegeix aquí la informació sencera.

La CUP celebra l'amnistia però lamenta que "no s'abordi l'autodeterminació amb maduresa"

La CUP ha celebrat l'aprovació de la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats perquè és "un exemple de victòria de la força popular" que "acaba amb la repressió". En un fil a X els cupaires subratllen que aquesta llei "no repara les vulneracions de drets fonamentals dels darrers anys" i lamenten que "no incorpora una concepció de l'amnistia que pugui ser un acord polític per obrir un futur democràtic". En aquesta línia, creuen que és "l'aixecament del càstig" i consideren que es continua sense poder "abordar l'autodeterminació amb maduresa". "S'ha fet amb un discurs de pacificació i tancament per dalt del conflicte", afegeixen.

Òmnium exigeix una "aplicació immediata" de la llei d'amnistia

El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, exigeix que la llei d'amnistia tingui una "aplicació immediata" per tal de "reparar els drets vulnerats dels represaliats" al llarg del procés. Antich ha assegurat que la normativa és una "victòria" de l'independentisme que aglutina forces polítiques i societat civil. "Quan aquest país va plegat, s'aconsegueixen grans coses", ha afegit el president de l'entitat. Malgrat tot, Antich avisa que "avui no s'acaba res" i preveu que ara comenci una "lluita molt llarga contra tota la caverna de l'Estat" que intentaran tombar la llei d'amnistia per diferents mitjans.

El més llegit