En directe

Debat de candidats del 9-J a TV3, en directe: les frases més destacades

Aleix Sarri, Javi López, Diana Riba, Jaume Asens, Irene Montero, Juan Carlos Girauta, Eva Poptcheva i Jordi Cañas participen en el debat català de la campanya electoral europea

Els candidats del 9-J que participen al debat de TV3 i Catalunya Ràdio
Els candidats del 9-J que participen al debat de TV3 i Catalunya Ràdio | Disseny de Núria Garrido
Redacció
04 de juny del 2024
Actualitzat el 05 de juny a les 0:20h

I fins aquí el debat de TV3

Acaba el debat de TV3 sobre les eleccions europees, que s'ha allargat més de dues hores.

Asens avisa que Collboni està seguint el camí d'Orriols en l'àmbit migratori

Jaume Asens ha estat molt crític amb la política migratòria de Jaume Collboni a l'Ajuntament de Barcelona i ha avisat que està seguint el camí de Sílvia Orriols a Ripoll. "Està desempadronant gent", ha afirmat.

Sarri qualifica d'"error" la llei de claredat europea i defensa que cal buscar aliances més enllà de les nacions sense estat

El candidat de Junts Aleix Sarri ha reivindicat la candidatura juntaire com l'única "d'obediència catalana i dels Països Catalans" i ha assenyalat que la candidatura d'ERC inclou formacions que "a vegades voten contra el corredor mediterrani". Sarri ha dit que la llei de claredat és un "error" davant les acusacions de Riba. "Som un grup objectivament identificable, viatjarem per tot Europa, no només amb les nacions sense estat", ha afirmat.

El PP es compromet a aturar la llei d'amnistia a Europa

La candidata del PP Eva Poptcheva ha dit que no existeix cap cordó sanitari a l'extrema dreta i que els socialistes i el grup de Vox han votat coses conjuntament. "Nosaltres farem propostes sensates", ha afirmat, i s'ha compromès a defensar l'estat de dret. "Pararem la llei d'amnistia a Europa", ha assegurat.

Javi López defensa "aïllar" l'extrema dreta i Montero avisa que el "consens bèl·lic" inclou també els ultres

El candidat del PSC, Javi López, ha alertat d'una possible aliança entre el PPE i l'extrema dreta. Els socialistes han defensat que cal "aïllar" l'extrema dreta i fer acords entre europeistes, i també amb els progressistes en matèries com el canvi climàtic o l'agenda feminista. La candidata de Podem, Irene Montero, avisa que el "consens bèl·lic", que inclou des dels Socialistes i Demòcrates fins als Verds, és l'excusa per incloure l'extrema dreta en els espais de decisió. 

ERC retreu a Asens que tombés els pressupostos de la Generalitat pel Hard Rock i ara això ja no sigui una línia vermella

La candidata d'ERC Diana Riba ha retret a Jaume Asens que els comuns tombessin els pressupostos de la Generalitat amb l'excusa del Hard Rock i que ara, en les negociacions amb el PSC, aquest macroprojecte ja no sigui una línia vermella. "Com ho explicarà això a Europa?", li ha preguntat Riba a Asens. El candidat de Sumar-Comuns ha dit que això és "mentida". "No estarem a cap govern que impulsi projectes com el Hard Rock", ha afirmat.

L'1x1 del debat de TV3: qui guanya i qui perd en la recta final del 9-J?

Ha estat un debat crispat, que a estones, per les intervencions de Juan Carlos Girauta -ara a Vox- i de Jordi Cañas -Ciutadans-, s'ha convertit en un camp de batalla poc edificant. La confrontació entre candidats organitzada aquest dijous per TV3 i Catalunya Ràdio ha tingut en l'amnistia, la guerra a Ucraïna i el conflicte entre Israel i Palestina els principals punts de fricció entre els vuit aspirants que s'han citat als estudis de Sant Joan Despí. Aquest és l'1x1 del debat que marca la recta final de la campanya.

Llegeix aquí la informació sencera.

El PP proposa un "pacte europeu de l'aigua" perquè l'estrès hídric sigui un criteri a l'hora de repartir dels fons de cohesió

La candidata del PP, Eva Poptcheva, ha defensat els pagesos i ramaders, i ha defensat que cal reduir la burocràcia, garantir estàndards comercials i que s'apliquin també a països tercers. També ha proposat un "pacte europeu de l'aigua", per tal que l'estrès hídric sigui un criteri per repartir els fons de cohesió. Els populars proposaran que el comissari d'agricultura sigui del PPE.

Montero avisa que per lluitar contra el canvi climàtic cal reformar l'estructura econòmica de la UE

La candidata de Podem Irene Montero ha defensat que cal canviar "de dalt a baix" l'estructura econòmica de la UE i fer una reforma del mercat elèctric per abordar el canvi climàtic. "No tothom és igual de responsable del canvi climàtic", ha afirmat. Ha denunciat les macrogranges, com a responsables de la sequera, i que cal deixar de subvencionar les empreses que comercien amb combustibles fòssils. Pel que fa als acords de lliure comerç, Montero ha dit que els voten el PP i el PSOE conjuntament. La líder de Podem ha dit que cal desmuntar el sistema neoliberal per poder afrontar amb garanties la lluita contra el canvi climàtic.

ERC i Junts s'enganxen pels tractats de lliure comerç

ERC i Junts s'han enganxat pels tractats de lliure comerç que signa Europa amb tercers països El candidat Aleix Sarri ha defensat els tractats de lliure comerç. "Sense tractats internacionals no hi ha transició energètica i no es poden celebrar les exportacions a Catalunya", ha dit Sarri. Riba li ha retret que Junts hagi votat a favor d'uns tractats que suposen "competència deslleial" pels productors catalans.

El més llegit