Les defenses dels independentistes activen la pressió als jutges per aplicar l'amnistia

ERC, Junts i Òmnium presenten escrits a primera hora, just després que la nova normativa s'hagi publicat al BOE

Les defenses independentistes es mobilitzen per aplicar l'amnistia
Les defenses independentistes es mobilitzen per aplicar l'amnistia | ACN
11 de juny del 2024
Actualitzat a les 12:51h

Les defenses jurídiques d'ERC, Junts i Òmnium han començat a mobilitzar-se per intentar pressionar els jutges i així poder aplicar la llei d'amnistia per la via ràpida a totes aquelles persones que estan afectats per alguna causa. En concret, els republicans han entrat tots els escrits demanant que s'apliqui la llei i així tancar fins a trenta-set causes que els afecten a membres del partit. Pel que fa a Junts, la defensa de Jordi Turull també s'ha mobilitzat, encara que Gonzalo Boye, adovcat de Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dimarts el matí que "valoren tots els escenaris". En el cas d'Òmnium, també han presentat a primera hora per revertir la causa contra Oleguer Serra, acusat de terrorisme en el marc de la causa a l’Audiència Nacional contra el Tsunami Democràtic.

Un cop publicada la llei al BOE, a primera hora d'avui, Esquerra ha activat els seus advocats per accelerar l'aplicació de la norma. Entre la quarantena de dirigents republicans que esperen quedar amnistiats hi ha noms com el de la secretària general d'ERC, Marta Rovira -exiliada a Suïssa, i ara amb funcions de presidenta, després de la dimissió ahir d'Oriol Junqueras-; Ruben Wagensberg -també a Suïssa-; Josep Maria Jové, Lluís Salvadó, Natàlia Garriga, Marta Molina, el mateix Junqueras, Raül Romeva o Dolors Bassa.

També la defensa de l’exconseller i secretari general de JxCat, Jordi Turull, ha demanat al Tribunal Suprem que se li apliqui la llei d’amnistia, pel que fa a la inhabilitació de 12 anys pels delictes de desobediència i malversació. A més, reclama que si es porta la llei al Tribunal Constitucional o a la justícia europea, se suspengui la inhabilitació mentre s’estudia el cas per tal de no perjudicar-lo. L’escrit, al qual ha tingut accés l’ACN, recorda que Turull no es va enriquir amb els fons previstos per a l’1-O. L’exconseller i líder de JxCat està inhabilitat de moment fins al 2030.

En el cas d'Òmnium, l'entitat sol·licita l'arxivament de la causa contra Serra, i denuncia la "persecució política" orquestrada contra l'entitat i el conjunt del moviment independentista. Així mateix, l'entitat posa a disposició de tots els "represaliats" l'escrit presentat, a través de la Sindicatura per l'Amnistia.

Alerta Solidària també es mobilitza

Alerta Solidària ha anunciat aquest dimarts que en els pròxims dies aniran presentant als jutjats escrits sol·licitant l’amnistia per a molts independentistes encausats per protestes al carrer durant el ‘procés’. Inicialment l’entitat antirepressiva ha centrat l’interès en 20 casos que afecten 53 persones i que consideren que podran dibuixar un “mapa clar de l’orientació de la fiscalia i de les reaccions de la judicatura”. Els afectats estan investigats o condemnats per delictes com desordres públics i atemptat a l’autoritat.

D'entre aquests 53 afectats, un és Adrián Sas, pendent de ser citat per ingressar a presó, quatre més que tenen condemnes de presó recorregudes a instàncies superiors, un que està pendent de rebre sentència, 18 pendents de ser jutjats, 12 que esperen rebre data per ser jutjats, quatre en instrucció i 13 que ja han estat condemnats amb sentència ferma, algun d’ells amb sentència de conformitat.

Què passarà amb les ordres de detenció?

Un dels punts clau de la llei fa referències a les mesures cautelars, sobretot les ordres de detenció. El Suprem haurà de determinar si aixeca l'ordre de detenció per malversació contra Carles Puigdemont, cosa que li permetria tornar a Catalunya sense risc de ser arrestat.

L'expresident s'ha compromès a assistir presencialment al ple d'investidura, previst pel dia 25 de juny, i vol intentar ser president malgrat que no té majoria. Si el Suprem opta per mantenir viva aquestes ordres i Puigdemont trepitja territori espanyol, podria ser arrestat i empresonat temporalment. Ara bé, aquest mateix dimarts, Gonzalo Boye ha deixat clar que contemplen tots els escenaris.