Desacord entre Torra i la Moncloa per l'arrencada de la taula de diàleg

Sánchez proposa que la primera reunió sigui dilluns vinent, però el president de la Generalitat l'acusa d'actuar de forma "unilateral" i reclama acordar la data abans de fer-la pública

Quim Torra i Pedro Sánchez, el dijous 6 de febrer al Palau de la Generalitat
Quim Torra i Pedro Sánchez, el dijous 6 de febrer al Palau de la Generalitat | Govern
19 de febrer de 2020, 11:50
Actualitzat: 19:09h
L'arrencada de la taula de diàleg segueix en l'aire. L'episodi que s'ha produït aquest matí certifica com de delicada és la qüestió. La pel·lícula dels fets és la següent: fonts de la Moncloa han informat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, havia proposat que la primera trobada fos dilluns vinent, 24 de febrer. El gabinet de Sánchez s'ha posat en contacte amb el del president Quim Torra, que li ha demanat comunicar la data "conjuntament" quan estigués acordada. El fet que hagi transcendit la proposta ha fet que fonts de Presidència hagin acusat la Moncloa d'actuar de forma "unilateral", i que Torra no avali -almenys per ara- que la cita sigui dilluns vinent.

"El president Torra i el president Sánchez van acordar a la reunió del dijous 6 de febrer al Palau de la Generalitat que dos equips tècnics designats per ells mateixos acordarien la data de la mesa de negociació, el lloc de reunió i l'ordre del dia", asseguren les mateixes fonts de Presidència, que també constaten que la Moncloa encara no ha designat el seu equip tècnic pensat per preparar la trobada, marcada també per les tensions en el camp independentista per com abordar-la. 

Obstacles a la part catalana

Calendari i mediador. Són les dues qüestions que, entrellaçades, estan ajornant l'arrencada de la taula de diàleg entre governs que ha d'abordar la resolució del conflicte polític entre l'Estat i la Generalitat. Junts per Catalunya (JxCat) i ERC, integrants d'un Govern que és a punt de conèixer la seva data de caducitat, discrepen en major o menor mesura sobre el calendari i sobre el mediador. Les desavinences són la repetició d'un esquema que s'ha mantingut en vigor durant tota la legislatura i que condiciona ara la posada en marxa de la iniciativa més rellevant del primer semestre del 2020.

Pel que fa al temps, els republicans -que van pactar la taula amb el PSOE per votar la investidura de Sánchez- exigeixen que tant a Palau com a la Moncloa es fixi data immediatament per tal de celebrar la taula la setmana vinent. Des de JxCat, en canvi, no s'atorga tanta rellevància al calendari. "No ens apressa. Precipitar les coses no garanteix que vagin millor", va reflexionar ahir la consellera de la Presidència, Meritxell Budó. Just el contrari del que deien ahir Marta Vilalta, portaveu d'ERC, i Gabriel Rufián, cap de files dels republicans a Madrid, que es mostrava "absolutament convençut" que la taula de diàleg es reuniria per primera vegada la setmana vinent.

Aquesta és -encara- la visió que tenen a la Moncloa, segons ha detallat la portaveu de l'executiu espanyol, María Jesús Montero. "Serà abans que acabi el febrer", va assenyalar després de la roda de premsa posterior al consell de ministres. "Estem en contacte entre els gabinets per fer l'agenda amb l'ordre del dia i els integrants que hi participaran", va remarcar Montero. La reunió l'han de preparar dos equips tècnics -el català estarà designat directament per Torra- i, en les previsions més pessimistes, no hauria de passar de la primera setmana de març. Un escenari, per cert, que a Palau ja tenien en compte des de la reunió entre el president i Sánchez del 6 de febrer.


En aquella trobada, segons va voler puntualitzar Budó després de la reunió del consell executiu, va ser el president espanyol qui es va comprometre a arrencar la taula abans que acabi el febrer, mentre que Torra no ho va donar explícitament per fet. "El que volem és que la taula es dugui a terme tan bon punt sigui possible. No ve d'uns dies", va assenyalar la consellera de la Presidència. Malgrat això, a la sala de màquines republicana se segueix comptant que la setmana que ve -especialment intensa, perquè culmina amb l'acte del Consell per la República a Perpinyà- hi pot haver cimera.

L'important, segons Budó, és que la trobada -quan sigui- es converteixi en un "èxit". Tot i això, les expectatives sobre acords futurs són més aviat escasses, especialment en el curt termini. "El conflicte és complex", va apuntar Montero després del consell de ministres, que aquest dimarts es va celebrar excepcionalment a La Zarzuela en presència del rei Felip VI. Una circumstància que ha servit a JxCat per qüestionar el component progressista de l'executiu de coalició, de qui segueixen desconfiant. I d'aquesta desconfiança en neix la persistència en demanar el mediador.

Un requisit "obligatori"

Qui primer el va defensar ahir va ser Laura Borràs, cap de files de JxCat a Madrid i de l'estricta confiança de Torra. El mediador, segons ella, és un requisit "obligatori" perquè l'ha votat el Parlament -amb els vots a favor de la seva formació, d'ERC i de la CUP- i perquè, si no hi ha res a amagar, no hi ha d'haver cap impediment per situar algú independent a monitoritzar les converses. Rufián, preguntat sobre la qüestió, va preferir mantenir-se en silenci. Els republicans no menyspreen el mediador, però no el consideren fonamental per arrencar el diàleg amb l'Estat.


Aquesta figura es va sotmetre a debat en la cimera de dilluns a la Casa dels Canonges, on s'hi va citar la plana major de l'independentisme -inclòs el Consell per la República- per abordar el diàleg amb l'Estat. No s'han fet oficials els integrants de JxCat i ERC que formaran part de la primera cimera, però el més probable -així ho assenyalen fonts coneixedores de les converses- és que només s'hi asseguin membres dels governs.

Per la part catalana hi ha confirmats Torra i el vicepresident Pere Aragonès -que demà presenta llibre a Barcelona-, mentre que Sánchez i Pablo Iglesias estan confirmats com a delegats de la banda estatal. El calendari dissenyat en la investidura del líder del PSOE fa temps que ha estat sobrepassat -la taula s'havia de reunir quinze dies després que Sánchez arribés a la Moncloa, és a dir, abans de finals de gener-, i ara està encallat per la figura del mediador. I, també, pel clima preelectoral a Catalunya.