Dirigents crítics amb Junqueras plantegen que Forcadell assumeixi una presidència simbòlica a ERC

Membres republicans partidaris de la renovació proposen que l'expresidenta del Parlament ocupi un nou rol que podria servir com a figura de consens entre els dos bàndols de la divisió interna

Carme Forcadell
Carme Forcadell | Adrià Costa
12 de juliol del 2024
Actualitzat a les 18:13h

Nova carta damunt la taula enmig de la fractura interna que viu ERC. Els partidaris d'una renovació, que consideren que Oriol Junqueras no ha de repetir al capdavant de la presidència a partir del congrés de novembre, han posat en circulació el nom de l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, com una de les possibles candidates a ocupar un nou càrrec dins del partit, segons ha avançat El Periódico i han confirmat a Nació fonts consultades. Es tractaria d'una "presidència simbòlica", un nou rol sense caràcter executiu que es crearia dins d'ERC amb l'objectiu que esdevingui una figura de consens entre els partidaris de la renovació -entorn de la secretària general, Marta Rovira- i els que aposten per la repetició de Junqueras.

La proposta ja ha estat plantejada formalment a Forcadell, però encara no s'ha comunicat de forma oficial. A hores d'ara l'expresidenta del Parlament, que també va ser líder de l'ANC, no s'ha posicionat a favor de renovar el lideratge de Junqueras, però tampoc ha signat el manifest que ja acumula més de mil suports a favor d'una renovació, i que ha estat apuntalat per Rovira.

Forcadell ha estat aquest divendres una de les dirigents d'ERC que ha acompanyat Rovira fins a la seu nacional del partit, on ha arribat per primera vegada després de més de sis anys d'exili, per encapçalar una executiva nacional i també el consell nacional del partit.

Entre els dirigents que veuen bé Forcadell com a pròxima presidenta d'ERC, hi ha tant noms de l'executiva actual, del grup parlamentari, com de l'actual consell executiu en funcions.