Domènech, Alamany i Albiach: el trident que encapçalarà la llista dels «comuns» per al 21-D

L'ecosocialista Marta Ribas serà la número quatre de la candidatura i el líder d'EUiA, Joan Josep Nuet, anirà de cinc | L'ecosocialista Sara Vilà serà la cap de llista per Lleida, l'independent Llorenç Planagumà per Girona i la podemita Yolanda López per Tarragona

Xavier Domènech i Ada Colau, a l'assemblea d'aquest dissabte
Xavier Domènech i Ada Colau, a l'assemblea d'aquest dissabte | Catalunya en Comú
11 de novembre del 2017
Actualitzat a la 13:01h
El cap de llista: Xavier Domènech. La número dos: Elisenda Alamany. I la tres, la dirigent de Podem Catalunya i fins ara diputada de Catalunya Sí que es Pot Jéssica Albiach. Aquest és el trident que encapçalarà la candidatura dels "comuns" per a les eleccions del 21 de desembre. La llista es va tancar aquest divendres després d'una setmana complexa per aconseguir els equilibris interns a l'hora de confeccionar la candidatura. La direcció de Domènech tenia clar, però, com va avançar NacióDigital, que el tercer lloc quedaria reservat per a Podem perquè, al seu judici, és la millor fórmula per visualitzar la coalició.

Qui ocuparia el tercer lloc de la candidatura era una de les principals incògnites aquests últims dies marcats per una pugna interna que havia obligat a ajornar la presentació de la candidatura. Just la mateixa setmana en què ha dimitit Albano Dante Fachin com a secretari general de Podem Catalunya, el líder estatal del partit, Pablo Iglesias, volia un dirigent de la seva confiança en un lloc de pes a la candidatura mentre ICV també exigia la seva quota. Finalment, però, ha estat Albiach, que a Vistalegre 2 va donar suport a Íñigo Errejón, l'encarregada d'assumir aquest paper.

Albiach va perdre les primàries contra Fachin per liderar Podem Catalunya al juliol del 2016 i mesos més tard va marxar de la seva executiva per incorporar-se al consell ciutadà estatal. Ha estat sempre una veu crítica a la gestió de Fachin i, de fet, quan l'exsecretari general es va negar a confluir amb els "comuns" ella sí va decidir presentar una llista per formar part de la direcció de Catalunya en Comú juntament amb Marc Bertomeu. Des de l'abril, doncs, Albiach està implicada en la direcció dels "comuns.
 

Jéssica Albiach, en una imatge d'arxiu Foto: ACN


La composició del podi de la llista, que aquest dissabte és validada pels inscrits en assemblea, deixa clar que ICV perd pes en comparació a les eleccions del 27 de setembre del 2015, quan Joan Coscubiela va ocupar el tercer lloc de la candidatura. La fins ara diputada de CSQEP i coordinadora d'ICV, Marta Ribas, ocuparà el quart lloc i el líder d'EUiA, Joan Josep Nuet, el cinquè. La previsió, a més, és que Alamany sigui la portaveu del grup parlamentari, que Ribas en sigui la portaveu adjunta i que Nuet repeteixi com a membre de la mesa del Parlament. En el sisè lloc de la llista hi ha Susanna Segovia, dirigent de Barcelona en Comú, i el setè és per al coordinador d'ICV, David Cid. 
 

Els caps de llista territorials

Pel que fa als caps de llista territorials, l'ecosocialista i senadora Sara Vilà encapçalarà la candidatura a Lleida; l'independent Llorenç Planagumà la de Girona i la dirigent de Podem Yolanda López la de Tarragona.