El cas Mercuri, set anys després

La testificació de l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i el canvi de la instructora, alguns dels últims fets destacats

L'exalcalde Manuel Bustos
L'exalcalde Manuel Bustos | Adrià Costa
27 de novembre de 2019, 09:43
Actualitzat: 9:47h
27 de novembre, una data que ja ha passat a la història de Sabadell. Ara fa set anys, agents dels Mossos d'Esquadra irrompien a l'Ajuntament i s'encetava així l'obertura del cas Mercuri. Una macrocausa que, malgrat el pas dels anys, continua sacsejant la vida social i política de la ciutat. Enguany, té com a novetat la citació, com a testimoni, de l'actual alcaldessa, Marta Farrés, i el traspàs de papers en la instrucció, de Beatriz Faura a Alejandra Llido. 

La suposada trama esquitxa una part del govern de l'exalcalde Manuel Bustos, a qui li atribueixen ser el cervell de tot plegat. Bustos va dimitir mesos després, quan el van citar com a investigat per ser el presumpte responsable d’una xarxa que implicava polítics, empresaris i ciutadans. Després de set anys, només hi ha hagut una sentència ferma. Tot i que, a finals de 2018 va ser condemnat, per l'Audiència Provincial, a tres anys de presó per treure multes a familiars -la peça 30-.  

Enguany, però, no s'han celebrat judicis, però sí hi ha pendent que es concretin vistes per algunes peces com ara la 6 -presumptes abocaments de terres i runes el 2011 a la finca de Can Xupa- i 21 -falsificació documental, tràfic d’influències i prevaricació per rebaixar l’import de l’IAE a l’empresa concessionària de vehicles Sitjas Motor SL-. A més, l'acusació popular, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, ha demanat l'obertura per la 33 -presumpte delicte d’omissió del deure de perseguir delictes-. 

La instrucció del cas va començar l’any 2010 i en total hi ha 36 peces separades. Per ara, quatre condemnats: Manuel Bustos, el seu germà i exregidor Paco Bustos i el que va ser secretari d’organització del PSC, Dani Fernández, per haver forçat la col·locació a dit d’una coneguda, Carmina Llumà, a l’Ajuntament de Montcada i Reixac. També, l'exalcaldessa d'aquest municipi, Maria Elena Pérez, està inhabilitada per set anys. Són quatre però hi ha una seixantena d'investigats que acumula la macrocausa. 
 

L'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, a l'Audiència de Barcelona. Foto: Aida Morales


Malgrat les sentències condemnatòries, la sala civil i penal del TSJC va suspendre les penes de presó per als germans Bustos i Fernández durant els següents cinc anys, sempre que no cometessin un altre delicte o fossin condemnats per un altre. Això va provocar, tot i que la sentència per treure multes als familiars no sigui ferma, que la plataforma demanés el passat mes de maig presó provisional. Una petició que la defensa va titllar d'electoralista


Sis peces en fase d'instrucció
 
Actualment, el cas Mercuri té sis peces en fase d'instrucció a Sabadell: 1, 22, 28, 31, 34 i 35. La 25, que és per suposades irregularitats a la Fundació Privada ACSAR per part de la Federació de Municipis de Catalunya s'ha traslladat, fa unes setmanes, al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, perquè la seu d'aquesta entitat es troba a la capital catalana.

D'altra banda, la peça 28, que investiga tràfic d'influències, prevaricació, frau electoral, suborn i falsificació documental, entre d'altres, fa referència a l'adjudicació del contracte de neteja viària i recollida de residus a Smatsa. Hi ha una vintena d'investigats, entre els quals es troben els germans Bustos i els exregidors de l'Ajuntament de Sabadell del PSC, Ana Carrasco i Cristian Sánchez. Com a testimonis, hi ha qui va agafar el relleu quan va plegar Bustos, Joan Carles Sánchez, i l'actual alcaldessa, Marta Farrés. Haurien d'haver declarat a l'estiu, però les altes temperatures als jutjats de Sabadell ho van ajornar fins el 12 de desembre

Farrés, que va conèixer la seva citació dies després de ser investida, ja va advertir que "mai vaig veure res estrany, sinó ho hauria denunciat" i es posava a disposició de la justícia.
 

Els germans Manuel i Francisco Bustos arriben a la seu del TSJC per ser jutjats. Foto: Rafa Garrido


Una nova peça 

El passat mes de febrer, el cas Mercuri va obrir una nova peça separada, a una petició de la Fiscalia Especial de Delictes Urbanístics, que va veure un possible delicte de falsedat documental en la documentació de la peça número 6. En aquesta ocasió, els investigats són l'exregidor socialista Ricard Estrada, que ocupava la cartera de Sostenibilitat i Gestió del Medi Ambient de Sabadell amb Manuel Bustos, així com Jordi Soriano, exregidor del PP i quatre empresaris locals. 

Nova jutgessa

Una altra de les novetats del cas Mercuri aquest últim any ha estat el canvi de mans de la instrucció. La titular, Beatriz Faura, ha cedit el testimoni a Alejandra Llido, tot i que aquestes modificacions no són noves en aquests nou anys de la macrocausa. Faura també va rebre totes les carpetes del Mercuri de mans del seu magistrat inicial, Ramón González. 
 

Menys visites aquest darrer any als jutjats Foto: Albert Segura


El futur del Mercuri

Enguany, les visites als jutjats per part de Bustos s'han rebaixat respecte a d'altres anys. S'espera que el 2020 se celebrin o es posi data a, com a mínim, dos judicis, pel fet que les instruccions ja estan tancades com són les peces 6, 18, 21, 25 bis i 33, que està a punt de fer-ho. 

La 25 bis, que durant la seva investigació es va traslladar als jutjats de Terrassa, perquè fa referència al Consorci de Residus del Vallès i té implicat, a més de l'exbatlle i el seu germà, entre d'altres, a l'antic gerent de l'organisme, Paco Fernández. A la ciutat veïna serà on se celebrarà aquest judici. 

En relació a la 18, té a veure amb un presumpte tràfic d'influències, per legalitzar unes obres sense llicència al carrer Fernando Poo de Sabadell. En aquest apartat, però, no hi figura Bustos, sí el seu oncle i president del Gremi de Constructors d'Obres de Sabadell i comarca, Melquíades Garrido. A més de l’exdirector de l’Àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Sabadell, Manuel Somoza, que també apareix a la 33.