El discurs de Sánchez encareix el diàleg i enverina el 21-D

L'advertència del president espanyol de respondre amb contundència si es trenca la legalitat a Catalunya complica una sortida política al conflicte

La bancada socialista aplaudeix Pedro Sánchez després de la seva intervenció al Congrés
La bancada socialista aplaudeix Pedro Sánchez després de la seva intervenció al Congrés | Flickr PSOE
Sara González / Oriol March
12 de desembre de 2018, 19:25
Actualitzat: 13 de desembre, 11:38h
Era una sessió monogràfica sobre Catalunya. Les expectatives ja eren mínimes, però ha acabat sent un ple totalment erm. De la boca del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no n'ha sortit cap proposta. Cap gest. Res que pugui servir per començar a afluixar el gran nus gordià de la política catalana i espanyola, agreujat per l'existència de presos polítics i exiliats. Ni tan sols una mínima pista d'aterratge perquè el 21 de desembre, dia en què el Consell de Ministres es reunirà a la Casa Llotja de Mar de Barcelona, sigui una data de distensió entre governs.

Cert és que Sánchez no ha tret de nou l'espantall del 155 ni de la intervenció dels Mossos, però el seu discurs no convida precisament els independentistes a donar continuïtat a l'aliança de la moció de censura. Tenallat per la dreta després de les apel·lacions del president Quim Torra a la via eslovena i l'erràtica gestió dels Mossos, però també per uns resultats a Andalusia que han sembrat el pànic a la Moncloa, Sánchez ha curtcircuitat amb un discurs dur la possibilitat de relaxar la situació amb la Generalitat. Paradoxalment, tampoc s'aplana el seu propi trajecte perquè prosperin els pressupostos. L'anunci d'aprovar a la capital catalana el salari mínim de 900 euros manté inamovible el no d'ERC i del PDECat als comptes.

Pedro Sánchez: "Tot allò que se situï fora de la Constitució i de l'Estatut comptarà amb la resposta ferma, però serena, proporcional i contundent de l'estat social i de dret"

"Tot allò que se situï fora de la Constitució i de l'Estatut comptarà amb la resposta ferma, però serena, proporcional i contundent de l'estat social i de dret", ha dit el president espanyol adreçant-se a la plaça Sant Jaume. No ha dubtat a comparar el procés català amb el Brexit, tot assenyalant que els dos moviments s'han sustentat en "mentides" que només acaben "dividint" la societat. Ell, ha deixat clar, mai seguirà "l'exemple de Cameron" permetent un referèndum, aposta que l'independentisme recorda que sí que compta amb un ampli suport a Catalunya. 
 
Arxivat a