El fiscal del Suprem que rebutja investigar Tsunami referma el seu criteri i nega haver rebut pressions

Álvaro Redondo assegura que no ha rebut cap indicació sobre quina postura ha de prendre en relació amb la causa de les protestes contra la sentència de l'1-O

Manifestants protestant a l'aeroport del Prat
Manifestants protestant a l'aeroport del Prat | Adrià Costa
05 de febrer del 2024
Actualitzat a les 15:02h
El fiscal del Tribunal Suprem Álvaro Redondo ha desmentit les informacions que asseguren que va rebre instruccions del fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, per oposar-se a investigar per terrorisme Carles Puigdemont en el marc de la causa de Tsunami Democràtic. Diumenge a última hora va transcendir que Redondo, en la línia del que també defensa el fiscal de l'Audiència Nacional, no veu terrorisme ni creu que el Suprem s'hagi de quedar aquesta causa. Poc després, alguns mitjans van publicar que, en un principi, el fiscal sí que creia necessari investigar l'expresident per Tsunami, i que va canviar de criteri després d'una reunió amb el fiscal general de l'Estat. 

En dos comunicats, tant l'un com l'altre ho neguen. "Desmenteixo haver rebut cap instrucció ni suggeriment del fiscal general sobre la postura jurídica que havia d'assumir", deixa clar Redondo. En la mateixa línia, García Ortiz ha assegurat que "respecta absolutament la llibertat de criteri" del fiscal Redondo i nega "taxativament" les informacions que apunten que hauria influït en el seu posicionament. Així mateix, avisa que es reserva el dret d'emprendre accions si els mitjans que han publicat aquestes informacions no rectifiquen.

El fiscal Redondo ha reivindicat la seva independència. "El meu únic criteri d'actuació és i ha estat sempre la més estricta aplicació de la llei i la promoció de la justícia, des de la més absoluta imparcialitat, i sense acceptar cap pressió de ningú", ha apuntat en una nota. El PP ha demanat aquest matí que el Fiscal General comparegui al Congrés per explicar aquesta trobada. "El fiscal general es va donar per assabentat verbalment, sense donar-me cap instrucció, i no va considerar necessari rebre, com li vaig oferir, i era totalment procedent, ni tan sols una còpia del dit esborrany", ha asseverat aquest fiscal de la sala Penal del Suprem.

Pel que fa a la cronologia de la reunió, Redondo explica que el dia 23 de gener se li va encarregar, per estricte torn regular de repartiment, despatxar el trasllat acordat per la Sala Penal del Tribunal Suprem. L'endemà, detalla, va redactar un primer esborrany intern, com a document de treball i diversos dies després va elaborar l'esborrany de ponència per a la junta de fiscals. En aquell document, indica, concretava la "conceptuació jurídica" que sostindria en aquesta junta on, entre altres punts, indicaria que els fets de Tsunami Democràtic no constituïen concretament un delicte "de terrorisme".

"Dimarts passat, dia 30 de gener, a primera hora del matí vaig anar a una audiència amb el Fiscal General en què li vaig avançar succintament el sentit de l'esborrany de ponència. El fiscal es va donar per assabentat verbalment, sense donar-me cap instrucció, i no va considerar necessari rebre, com li vaig oferir, i era totalment procedent, ni tan sols una còpia del dit esborrany", afegeix.