El Govern eleva un 5,5% el sostre de despesa de cara als nous pressupostos

La xifra arriba als 36.684 milions d'euros, 1.811 més que l'any passat; es tracta d'una estimació, perquè la Generalitat encara no ha rebut les dades sobre les bestretes i la liquidació del finançament per part del Ministeri d'Hisenda

Aragonès, Natàlia Mas i Laura Vilagrà, abans d'una reunió del Govern.
Aragonès, Natàlia Mas i Laura Vilagrà, abans d'una reunió del Govern. | Govern
07 de novembre del 2023
Actualitzat a les 14:16h
L'elaboració dels pressupostos de laGeneralitat per al 2024 ha fet un pas més aquest dimarts. El Govern ha fet públic que eleva un 5,5% el sostre de despesa de cara als nous comptes, una xifra que s'ha teixit en base a estimacions perquè la Generalitat encara no disposa de les dades concretes de les bestretes i del finançament que haurien d'arribar del Ministeri d'Hisenda. L'increment efectiu de la despesa, segons ha detallat l'executiu en la roda de premsa posterior a la cita setmanal del gabinet, arriba als 1.811 milions d'euros. Amb aquesta decisió, arrenca el ball de l'aprovació dels comptes, que en el cas del 2023 van rebre el suport del PSC i dels comuns. L'escenari del 2024 dependrà de com acabi la investidura a Madrid.

Pel que fa a la previsió d'ingressos per a l'any vinent, la xifra arribarà als 35.330 milions d'euros, un 12,5% més que el 2023. Encara no hi ha resposta estatal a la demanda de flexibilització del dèficit -ni tan sols hi ha convocat un Consell de Política Fiscal i Financera per abordar-ho-, de manera que el càlcul de les previsions s'ha fet comptant amb un -0,1% del PIB previst en el pla que va enviar el govern espanyol a Brussel·les de cara al 2024. A banda de tot això, es preveu dotar un fons extraordinari de salut per un import inicial de 800 milions amb l'objectiu de "normalitzar" la despesa desplaçada sanitària. Entre aquest fons i l'impacte dels interessos del deute, l'increment de la despesa respecte del 2023 arriba al 5,5% anunciat.

Una de les novetats pressupostàries de cara a l'exercici de l'any vinent és que ERC ha pactat amb el PSOE la condonació del 20% del deute del fons de liquiditat autonòmica (FLA), percentatge que equival a 15.000 milions d'euros. Això permetria a la Generalitat estalviar-se fins a 1.300 milions d'euros en interessos cada any. La mesura es farà extensiva en totes aquelles autonomies que encara acumulin deutes amb el FLA.