El Govern es veu «condemnat a entendre's» amb Junts per negociar la investidura de Sánchez

L'executiu insta l'independentisme a aprofitar el "moment històric" que propicia l'aritmètica al Congrés i assenyala que el PSOE ha de "perdre la por" davant les peticions d'amnistia i autodeterminació

Pere Aragonès i Laura Vilagrà, abans de la reunió del Govern del 12 de setembre.
Pere Aragonès i Laura Vilagrà, abans de la reunió del Govern del 12 de setembre. | Govern
12 de setembre del 2023
Actualitzat a les 16:12h
El Govern s'ha reunit aquest dimarts amb la manifestació de la Diada -i els seus efectes dins l'independentisme- damunt la taula. La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha assenyalat que en aquest context -i també davant les crides a la unitat verbalitzades per entitats com Òmnium Cultural- estan "condemnats a entendre's" amb Junts de cara a la investidura de Pedro Sánchez. Plaja també ha demanat que el PSOE sigui valent de cara a atendre les demandes d'amnistia i autodeterminació que planteja l'independentisme. Les dues qüestions són defensades per Junts i ERC, però de moment encara no s'han coordinat per demanar-les. La portavei ha tret ferro als missatges més crítiques de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) amb els partits, però ha lamentat que existeixi un "canvi de rumb" a l'entitat en els últims anys.

"La imatge de la manifestació és molt potent, dona mostra de la cohesió i de la necessitat de sortir a reivindicar un missatge compartit, que és el de la independència", ha ressaltat Plaja, que ha definit l'amnistia com un "pas més" en el marc dels avenços "graduals". "Ara el següent pas és l'amnistia. No és el principi ni el final de res. L'objectiu final és la independència, i el referèndum d'autodeterminació", ha remarcat la portaveu, que ha defensat traduir la manifestació en fortalesa per negociar amb l'Estat. "I en això treballarem conjuntament amb totes les forces independentistes per aconseguir-ho", ha ressaltat la portaveu de l'executiu.

A primera hora del matí, el president Pere Aragonès ha indicat que una DUI, ara mateix, "no serviria per a res". En aquests termes s'ha expressat en una entrevista a Catalunya Ràdio en la qual ha considerat que la clau de la plena sobirania és el reconeixement internacional. En aquest sentit, ha determinat que només amb aquest reconeixement -també per part d'Espanya- es podria entrar a formar part d'organismes com les Nacions Unides. "No és una qüestió de proclamar la independència i prou. Podem sortir quinze vegades al balcó, si cal", ha ressaltat el president de la Generalitat, en referència a l'efectivitat que li reclama l'ANC en relació a la DUI. L'entitat li ha respost que el reconeixement internacional arribaria si Catalunya "es reconegués independent", tal com ha assenyalat Feliu en una entrevista també aquest matí a RAC1.

"Si es vol fer una llista electoral, endavant. Sí que sobta el canvi de rumb de l'entitat. La seva essència mai ha estat la de fer política des de les institucions, sinó que feia de contrapoder". Si ara el volen canviar, ho hauran de decidir internament. Ho respectarem. I si acaben impulsant una llista, serà una oportunitat per veure quin suport electoral poden tenir", ha assenyalat Plaja en referència a la possibilitat que l'Assemblea promogui un quart espai electoral. Feliu s'hi va tornar a referir en el discurs de la Diada, en el qual va insistir en la idea de noves eleccions si el Govern no era capaç de "culminar la independència", compromís d'investidura d'Aragonès.
 

Pere Aragonès, durant la reunió del Govern del 12 de setembre del 2023. Foto: Govern


"Ara cal anar al fons de la qüestió, que és que Catalunya pugui votar. I això serà encara més difícil que els últims anys", ha ressaltat Aragonès. De moment, les negociacions estan centrades en l'amnistia, que tant per a ERC com per al partit de Carles Puigdemont és una condició pràcticament prèvia a l'arrencada de les converses per la investidura. De la desjudicialització definitiva del procés, el president ha subratllat que no ha de ser sobre persones, sinó sobre delictes concrets. En aquest sentit, ha indicat que la líder de Junts, Laura Borràs, no hauria de ser inclosa en l'amnistia perquè està condemnada per un delicte vinculat a la corrupció