El Govern i els comuns tanquen un acord pels pressupostos del 2023

L'entesa, treballada durant les últimes setmanes i rubricada per Aragonès i Albiach, encara no permet a l'executiu tenir la majoria necessària: faltarien els vots del PSC o de Junts per aprovar els comptes

Pere Aragonès i Jéssica Albiach, al Parlament.
Pere Aragonès i Jéssica Albiach, al Parlament. | Pau Ollé
Carme Rocamora / Oriol March
14 de desembre del 2022
Actualitzat a les 16:27h
Acord entre el Govern i els comuns pels pressupostos de la Generalitat per al 2023. Es tracta de la primera entesa que tanca l'executiu liderat per Pere Aragonès de cara als comptes de l'any vinent, i encara no és suficient per garantir-ne la seva aprovació, per la qual serà necessari el concurs del PSC o de Junts. Fins que no hi hagi un acord suficient, però, els pressupostos no seran aprovats pel consell executiu. Els encarregats de signar l'acord seran Aragonès i la cap de files dels comuns, Jéssica Albiach, en un acte a Palau programat per les 17.30 de la tarda. Les conselleres Natàlia Mas, d'Economia, i Laura Vilagrà, de Presidència, explicaran el detalls de l'entesa. Són les dues dirigents a qui el president ha confiat la interlocució en les converses.

Les negociacions amb els comuns eren, de llarg, les més avançades que tenia el Govern, en comparació amb com estan desenvolupant-se les converses amb el PSC i Junts. El grup que comanda Albiach havia posat damunt la taula la necessitat de posar en marxa un pla de rescat social per valor de mil milions d'euros, així com també l'augment pressupostari destinat a l'atenció primària en el marc de la salut. Aquest dilluns, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, encara insistia que l'acord pressupostari "penjava d'un fil" precisament per com s'estava abordant el cas de salut.

Falten 27 escons per la majoria absoluta

L'acord amb En Comú Podem permet a Aragonès disposar de 41 escons a favor de la tramitació dels comptes -els 33 d'ERC i els vuit dels comuns-, de manera que encara haurà de sumar el suport del PSC o de Junts -o de tots dos, si és que acaba sent possible- per veure'ls validats. En la intervenció que ha fet aquest matí en el marc de la sessió de control, el president ha demanat als grups que la tramitació no pot anar més enllà del mes de gener. El partit de Jordi Turull i Laura Borràs ha plantejat mesures com la deflactació de l'IRPF -descartada per la consellera d'Economia-, mentre que el de Salvador Illa ha parlat de l'ampliació del Prat i del Hard Rock.

En tot cas, l'entesa d'aquest dimecres suposa la segona consecutiva en clau pressupostària entre el Govern i els comuns. L'any passat, quan la CUP va certificar que es distanciava d'Aragonès -a qui havia investit com a president tan sols uns mesos abans-, l'executiu va virar per aconseguir el suport del grup que comanda Albiach. En aquell moment, Junts encara formava part de l'executiu, i es va desmarcar de la fase final de les converses. Tanmateix, Jaume Giró, que en aquell moment era conseller d'Economia, sí que va estar al corrent de les converses i va contribuir a tancar l'entesa.

Giró, de fet, va ser qui va portar les negociacions dels comptes per al 2023 fins que Junts, en una consulta celebrada a principis d'octubre, va decidir abandonar el Govern. D'acord amb el que van pactar amb Aragonès, quasi el 64% de l'increment, concretament el 63,7%, anava destinat a conselleries de Junts, i la resta a les d'ERC. El límit de despesa s'incrementarà l'any que ve en 3.098 milions addicionalsfruit de les negociacions de les bestretes del finançament autonòmic, la liquidació de 2021 i els ingressos tributaris. El límit de despesa no finalista queda en 2.847 milions addicionals. Això permet preparar un pressupost expansiu, amb un creixement del 10,6% en relació al del 2022, enfilant-se fins als 30.360 milions enfront dels 27.500 actuals.

Illa es reuneix amb Aragonès


Després d'anunciar-se l'acord entre el Govern i Jéssica Albiach, el líder del PSC, Salvador Illa, ha anunciat que s'ha reunit aquest migdia amb Aragonès. "Li he traslladat que les coses estan molt verdes", ha explicat el socialista en una atenció als mitjans des del Parlament. Ja ho va dir la portaveu Alícia Romero dimarts i ho ha tornat a repetir Illa, que encara estan "molt lluny d'un acord" i que encara "s'ha de treballar molt més". Tot i això, ha assegurat que continuen negociant amb la voluntat d'arribar a un acord i que treballaran "a contrarellotge".