El judici a la mesa del Parlament penja d'un fil

Les defenses demanen la suspensió de la vista oral, prevista per dimecres vinent, per poder pronunciar-se sobre l'intent de la Fiscalia de tombar la recusació d'un dels magistrats

Els membres independentistes de la mesa seran jutjats per desobediència
Els membres independentistes de la mesa seran jutjats per desobediència | Adrià Costa
29 de setembre de 2022, 20:40
Actualitzat: 20:41h
El judici als membres independentistes de l'antiga mesa del Parlament penja d'un fil. La vista oral, ara com ara, continua fixada per la setmana que ve, però això podria canviar en qüestió d'hores. Les defenses de Roger Torrent, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado han demanat la suspensió de la vista oral, i Josep Costa ho farà divendres -demanarà concretament la nul·litat de tota la causa. El motiu? Els advocats volen tenir temps per pronunciar-se sobre la petició de la Fiscalia de tombar la recusació del magistrat Carlos Ramos, que va ser apartat del judici per manca d'imparcialitat. Les parts tenen deu dies per dir-hi la seva, però la vista oral comença dimecres que ve. 

El procediment ja ha estat complex pels diversos recursos que s'han anat interposant i pels incidents de recusació contra el tribunal que, en un principi, havia de jutjar la causa. Les defenses, especialment Costa, han aconseguit apartar el president, Jesús María Barrientos, i el magistrat Ramos, i no sense dificultats el TSJC ha pogut trobar els membres necessaris per celebrar el judici. El tercer nom per completar el tribunal, en substitució de Ramos, és Francisco Segura. La Fiscalia, però, ha decidit ara mirar de bloquejar aquesta darrera recusació, la de Ramos, i intentar que torni a formar part del tribunal. Les defenses han de presentar al·legacions i per això volen que s'ajorni la vista oral de la setmana vinent.

La necessitat de suspendre el judici perquè la Fiscalia posa en dubte la composició del tribunal que ha de jutjar la causa, format per Segura, Carlos Mir i Marta Pesqueira. En cas que se celebrés i, després, el TSJC acceptés l'incident de nul·litat del ministeri fiscal, caldria tornar a jutjar els membres independentistes de la mesa, perquè hi hauria hagut un canvi de tribunal. Costa demanarà la nul·litat de la causa divendres i retraurà al tribunal que no vulgui resoldre els seus recursos i, en canvi, sí que vulgui ajornar el judici per resoldre els de la Fiscalia.

L'exvicepresident té diverses carpetes pendents que han de rebre resposta, i també ha aconseguit que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) hagi de pronunciar-se, aviat, sobre si Barrientos va actuar correctament quan va designar el seu substitut després de ser recusat com a membre del tribunal que ha de jutjar la mesa. Com que l'actuació del president del TSJC va ser en funcions governatives, correspon revisar-ho al CGPJ, òrgan de govern dels jutges, revisar-la.

Amb o sense Costa?
Paral·lelament, una de les incògnites del judici és què farà Josep Costa. L'exvicepresident de Junts no ha concretat si es presentarà al TSJC el dia del judici -sigui dimecres vinent o quan hi hagi nova data-, cosa que podria dificultar la celebració de la vista oral. Costa és acusat i, alhora, es defensa a si mateix. Això fa que, com a acusat, pugui no assistir al seu judici, però un judici no es pot celebrar si no hi és un dels advocats. Arribat el cas, una opció és la suspensió de la vista oral, però el tribunal també podria optar per jutjar primer Torrent, Campdepadrós i Delgado, i més endavant, Costa.