El món local del PDECat tanca files amb Puigdemont: «Tornarà gràcies als vots del 21-D»

Els alcaldes nacionalistes, amb Miquel Buch i Neus Lloveras al capdavant, recalquen que el president ho podrà tornar a ser davant del xoc d'ERC sobre la qüestió| Meritxell Borràs reapareix en campanya amb un missatge als presos polítics i a la ciutadania: "No defalliu"

Els alcaldes del PDECat observen el missatge de Puigdemont, gravat des de Brussel·les
Els alcaldes del PDECat observen el missatge de Puigdemont, gravat des de Brussel·les | Junts per Catalunya
09 de desembre del 2017
Actualitzat a les 19:55h
"Si ens ho proposem, segur que aviat ens veurem tots a Catalunya". Aquest és el missatge que ha enviat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, als alcaldes del PDECat reunits aquest dissabte a La Garriga en un acte de campanya de Junts per Catalunya. Els missatges que han enviat els batlles han estat de ple suport al candidat i, segons ha assenyalat l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), podrà tornar de l'exili gràcies als vots del 21-D.

Aquestes paraules arriben després que ERC hagi posat en dubte que el president ho pugui tornar a ser després dels comicis, tenint en compte la seva situació judicial. "De president ja en tenim un", ha recalcat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. El relat, de fet, ha estat unànime: Puigdemont és el màxim dirigent del país i seguirà al capdavant de la Generalitat, sempre i quan obtingui la victòria electoral.

Buch carrega contra el PSC

L'alcalde de Premià de Mar i president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, ha volgut començar donant les gràcies a Borràs tot i que no sempre s'han posat d'acord en les negociacions que han mantingut durant l'última legislatura. Dit això, Buch ha recalcat que la bona gestió dels ajuntaments ha fet que el dèficit espanyol s'hagi pogut reduir tot i els esforços per recentralitzar competències i treure autonomia al món local. L'ofensiva, però, no només ha estat administrativa, sinó també judicial: 700 alcaldes estan investigats pel referèndum de l'1-O.

"Ho van fer per veure si recapacitàvem", ha recalcat l'alcalde de Premià de Mar, que ha reivindicat Enric Prat de la Riba. "Hi vam ser el 9-N, hi vam ser pel referèndum, i hi som ara perquè els presos polítics i els que estan a l'exili puguin tornar", ha apuntat el dirigent local del PDECat, que ha considerat "fastigosa" la situació generada pel 155. "El PSOE arriba a dir que es pot mantenir en funció de qui guanyi, i això és una correcció a tot un poble. Ells van decidir que nosaltres no complíem amb la seva manera d'entendre la democràcia, que només vol escoltar els que els regalen les orelles", ha apuntat.
 

Miquel Buch, alcalde de Premià de Mar i president de l'ACM, a La Garriga Foto: Junts per Catalunya


En aquest sentit, Buch ha recalcat que el PSC ja no està al costat de la gent, sinó que treballa "exclusivament" pels tics autoritaris de l'Estat. "Han deixat de ser un partit municipalista", ha apuntat el president de l'ACM, que ha volgut posar de manifest l'existència de "diferències" de pensament dins la llista de Junts per Catalunya com un dels actius de la candidatura.

Lloveras: "Això no va contra els espanyols"

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, ha destacat el "convenciment" del món local amb el procés en la línia de "defensar els drets de les persones". "Més de 700 alcaldes han estat citats a declarar per haver fet un decret en el moment en què la llei del referèndum encara no estava anul·lada. I se suposa que Buch i jo en som els instigadors, i per això tenim una querella", ha recordat Lloveras.

En castellà, l'alcaldessa de Vilanova ha assegurat que el sobiranisme "no té res en contra dels espanyols". "Això que passa a Catalunya és un problema per a tots els espanyols, pot afectar en qualsevol moment a algun lloc de l'Estat", ha ressaltat Lloveras, que ha situat Junts per Catalunya com l'única candidatura que ha deixat "els partidismes en segon terme" i com l'única que pot vèncer el 155.

"Puigdemont tornarà i ho farà gràcies als vots que emetrem a les urnes el 21 de desembre", ha apuntat l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú davant dels dubtes existents en el sobiranisme sobre el rol del president després de les eleccions, tenint en compte les dificultats per tornr de l'exili.

Irrupció de Borràs

La de Borràs ha estat la seva primera aparició pública després de sortir de la presó d'Alcalá Meco. "Penso molt en els que encara hi són. No defalliu, envieu cartes a tots ells, perquè és una forma que se sentin estimats i prop vostre, i una mica més lliures", ha apuntat la dirigent del PDECat en un breu discurs.
 
Borràs ha apuntat que Catalunya és un país "plural i fantàstic", i que qui se n'ocupa a primera línia són els alcaldes. "Sabeu donar força a la gent i sempre esteu al peu del canó", ha assegurat la dirigent del PDECat, que ha volgut centrar el discurs en donar les gràcies als responsables municipals. "Tots heu treballat per la gent del vostre poble. Moltes gràcies pel vostre escalf, me'l vau fer arribar directament a la presó amb les vostres cartes", ha apuntat Borràs, lesionada d'un turmell.

Els alcaldes, "pilars de l'1-O"

Marc Solsona, alcalde de Mollerussa i número dos per Lleida, ha volgut reivindicar que els batlles es presenten als comicis "en defensa pròpia", i ha apuntat que hi va haver alcaldes que durant el referèndum de l'1-O es va posar al costat dels "repressors". "No ens poden imposar com fem les coses", ha ressaltat. Albert Batet, batlle de Valls, ha indicat que només hi ha un camí: fer Puigdemont president i derrotar la "monarquia del 155", com va dir ahir el president en un acte de campanya a Berga.

"La millor opció és Junts per Catalunya. No hem d'escollir cap president, ja en tenim un", ha apuntat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ocupa un lloc destacat en la llista gironina. "Què entendria Europa si no guanya Puigdemont? Doncs que el procés va enrere", ha indicat. Pel que fa al dia després, ha demanat "no preocupar-se" perquè sempre s'han trobat "fórmules imaginatives". Madrenas ha volgut asseverar que l'independentisme no té a veure amb banderes, sinó amb "solucionar els problemes reals de la gent"

"No hem d'escollir cap president, ja en tenim un", assegura l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que aposta per "fórmules imaginatives" per tal d'investir Puigdemont en cas que guanyi les eleccions

L'acte l'ha obert l'alcaldessa de La Garriga, Meritxell Budó, que també forma part de la candidatura de Puigdemont. "Des del món local volem mostrar un cop més el nostre compromís amb el president i amb el Govern, i també amb els presos polítics", ha recalcat Budó, que ha destacat el paper dels ajuntaments "en la construcció de la República catalana sense abandonar els municipis ni la gent". "Vam ajudar a fer possible el 9-N i hem estat pilars de l'1-O, i per això estem investigats per la Fiscalia", ha dit.

"No deixarem de treballar cada dia en la construcció de la República, fent les coses ben fetes. Perquè Puigdemont segueixi sent president, cal votar Junts per Catalunya. Us demano que ens conjurem per fer-ho possible", ha ressaltat Budó, una de les veus destacades del món municipal del PDECat.
 

Meritxell Budó, alcaldessa de La Garriga, en l'acte de Junts per Catalunya Foto: Junts per Catalunya