El Parlament homenatja la República dels mestres

L'Associació de Mestres Rosa Sensat rep la medalla d'honor de la cambra en un acte que es converteix en una defensa de l'escola catalana

Els presidents del Parlament i de la Generalitat amb Francina Martí, presidenta de l'Associació Rosa Sensat (a l'esquerra), fundadors de l'entitat i el conseller Josep Bargalló.
Els presidents del Parlament i de la Generalitat amb Francina Martí, presidenta de l'Associació Rosa Sensat (a l'esquerra), fundadors de l'entitat i el conseller Josep Bargalló. | @rosasensat
10 de setembre del 2018
Actualitzat a les 20:25h
El Parlament de Catalunya ha homenatjat avui "la República dels mestres". La medalla d'or de la cambra ha estat lliurada a l'Associació de Mestres Rosa Sensat, referent de la pedagogia moderna i renovadora, de tanta tradició a Catalunya i que va fer arrels en els anys de la Mancomunitat i de la Generalitat republicana.  

El president del Parlament, Roger Torrent, ha lliurat la medalla, que han recollit Maria Teresa Codina i Pere Darder, uns dels fundadors de l'entitat, Francina Martí, que n'és la presidenta, i David Altimir, mestre i secretari de l'entitat. Tot seguit, ha intervingut Francina Martí, qui ha explicat la tasca de l'entitat de contribuir a la millora formativa dels professionals de l'educació i de potenciar un model d'escola democràtica i alhora el foment de la llengua catalana, i de recuperar la millor tradició de l'escola catalana de la República. Ha advocat per una "escola integral més enllà de notes i rànquings". Tot recordant un missatge de Mig del 68, ha afirmat: "No volem les vostres notes. Aquí heu vingut a aprendre". 

"Qui ha trencat els vidres de l'escola?"

Francina Martí ha fet una referència als esdeveniments del darrer any. Ha recordat com es va viure l'1-0 a les aules i les preguntes amb què els nois s'adreçaven als mestres després de la intervenció policial: "Qui ha trencat els vidres de l'escola?". La presidenta de l'entitat ha assegurat que "no hi ha democràcia sense comprendre el món de forma crítica". Martí ha demanat al Parlament i a les institucions polítiques que apostin per l'escola pública de qualitat.

Joan Soler, doctor en Història de la Pedagogia, professor de la Universitat de Vic i president de la Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana, ha glossat l'entitat. Soler ha recordat la tasca en favor de la renovació de l'escola en el primer terç del segle XX, i també la dels qui sota els difícils anys del franquisme van fer els possibles perquè no s'escolés del tot el llegat rebut. Ha demanat "que ningú faci política amb l'escola sense pedagogia, és a dir, sense coneixement". "Fer-ho -ha dit- és immoral".

Torrent: "Un país es mesura en com tracta els mestres"

Roger Torrent ha intervingut per recordar la reacció que va suposar l'Associació de Mestres Rosa Sensat enfront la vella escola del franquisme. Ha recordat Carme Forcadell, l'expresidenta de la cambra -i mestra- avui empresonada. Torrent ha explicat que el guardó vol ser també un reconeixement al col·lectiu de mestres de Catalunya. S'ha referit als atacs injustos que ha patit l'escola catalana, esmentant una pancarta en un centre educatiu on posava: "Aquí s'ensenya a pensar, no a què pensar". "Un país es mesura en com tracta els seus mestres", ha proclamat el president del Parlament.

Quim Torra: "La democràcia i la pau són la primera lliçó de les aules"

El president de la Generalitat ha destacat l'educació com un dels grans instruments per canviar les societats. Quim Torra ha afirmat que "només hi ha una cosa més important que les nostres escoles: els mestres de les nostres escoles". Ha recordat l'exconsellera d'Ensenyament Clara Ponsati i ha enaltit els valors de la democràcia i la pau com "la primera lliçó de les aules". Citant Àngels Ferrer Sensat, el president ha dit que "la tasca educativa és obra més d'amor que de ciència".

L'acte s'ha clos amb la interpretació de l'himne nacional de Catalunya a càrrec de la Coral Sant Jordi.