El Parlament porta Sánchez a la Fiscalia per plantar la comissió del «Catalangate»

ERC, Junts i la CUP han forçat també l'enviament d'una carta a la comissió que investiga l'ús de Pegasus al Parlament Europeu a través de la mesa

Josep Rius, Marta Vilalta i Montserrat Vinyets en una imatge d'arxiu.
Josep Rius, Marta Vilalta i Montserrat Vinyets en una imatge d'arxiu. | EP
21 de març del 2023
Actualitzat a les 14:14h
El Parlament no avança en la investigació sobre el Catalangate a causa de les absències dels màxims representants del govern espanyol, que han decidit donar l'esquena fins a dues vegades a la comissió d'investigació sobre l'espionatge de la cambra catalana. En un intent de sancionar aquesta decisió del president Pedro Sánchez i alguns dels seus ministres, ERC, Junts i la CUP, mitjançant la mesa del Parlament, han traslladat a la Fiscalia aquesta situació. Així ho ha avalat la mesa reunida aquest dimarts al matí, on també s'ha acordat traslladar mitjançant una carta a la comissió d'investigació de Pegasus de l'Eurocambra aquestes incompareixences.

La notificació al ministeri fiscal respon als moviments que marca el reglament del Parlament, que recull que la mesa ha d'explicar les incompareixences en les comissions d'investigació. Tot i això, els precedents mostren que en altres ocasions s'ha traslladat a la Fiscalia i aquesta ho ha arxivat.

En concret, la mesa ha notificat que Sánchez ha plantat al Parlament fins a dues vegades, però també els ministres Margarita Robles, Fernando Grande-Marlaska i la vicepresidenta Yolanda Díaz. Tampoc han notificat l'absència de l'exvicepresidenta primera Nadia Calviño i de l'exdelegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera

Aquest moviment del Parlament català es du a terme un dia després que una delegació de la comissió d'investigació del Catalangate es reunís amb la missió del Parlament Europeu sobre l'espionatge a Madrid. L'independentisme en bloc va denunciar el boicot actiu de l'executiu espanyol als treballs d'investigació, tant en l'escala europea com catalana. El 52% va reaparèixer per fer aquesta denúncia, però no serà fins aquesta tarda quan la missió europea faci públiques les valoracions i conclusions de la seva visita.