El Parlament reprova Joan Ignasi Elena amb els vots del PSC i els tres partits de la dreta

ERC acusa el PSC de fer-se seves les polítiques de "l'antiga Unió" i revindica la potestat d'Interior per definir "polítiques progressistes"

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, en una imatge d'arxiu.
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, en una imatge d'arxiu. | Pau Ollé
24 de novembre del 2022
Actualitzat a les 14:46h
Joan Ignasi Elena és el primer conseller del Govern de Pere Aragonès reprovat en seu parlamentària. Aquest dijous la cambra catalana ha aprovat una moció presentada pel PSC-Units per reprovar "l'actuació del conseller d'Interior". La votació, que es produeix després dels canvis a la cúpula de Mossos amb la destitució de Josep Maria Estela, ha tirat endavant amb els vots a favor dels socialistes i dels tres partits de la dreta: Vox, Cs i PP, a més de les dues abstencions de Junts i els comuns. Només ERC i la CUP hi han votat en contra.

L'oposició frontal del PSC-Units, encapçalada principalment per l'exconseller d'Interior Ramon Espadaler, existeix des de l'inici de la legislatura. L'exdirigent d'Unió considera que ERC està fent unes polítiques de seguretat per acontentar a la CUP, mentre que el conseller Elena insisteix que la seva voluntat és fer canvis per feminitzar el cos, repensar l'ordre públic, fer un model policial de major proximitat, o establir mecanismes contra la corrupció. Després de fer-se la votació, el conseller Elena ha fet una piulada a Twitter en la qual ha denunciat la unió de les "quatre dretes espanyoles del Parlament" per reprovar-lo. "Seguirem treballant", ha afegit.
 
En la seva intervenció per defensar la moció, Espadaler ha assegurat que la reprovació no és un acte "improvisat" o un "exercici de frivolitat", sinó una decisió per denunciar la "violentació i politització dels Mossos d'Esquadra" per part de l'actual dirigent d'Interior. A més, ha acusat Elena de posar en risc l'estabilitat del cos: "Ha tingut una intenció segur lloable de fer les coses bé, però ha acabat violentant els Mossos d'Esquadra", ha insistit l'exconseller d'Interior. 

Des d'ERC, ha sortit en defensa d'Elena la diputada Lluïsa Llop, que ha acusat el PSC d'haver-se fet seves les idees de "l'antiga Unió", i ha reivindicat que la conselleria d'Interior té tot el dret per decidir l'orientació de les polítiques de seguretat. "Intenten fer creure que les polítiques de seguretat són neutres. Res més lluny. Clar que tenen ideologia les polítiques d'Interior", ha etzibat Llop, que ha reivindicat el convenciment d'ERC per fer unes polítiques de seguretat "progressistes".

La CUP, l'únic partit que ha votat en contra de la reprovació, ha mostrat el seu rebuig frontal a l'escrit del PSC, a qui ha acusat de fer de "portaveu dels sindicats" i estar al servei dels "interessos corporativistes" dels comandaments. Tot i la crítica al PSC, el diputat Xavier Pellicer no s'ha estat de carregar contra la lentitud en els canvis promesos en l'acord d'investidura per part de la conselleria d'Interior, com la no aplicació de la llei Mordassa. Els anticapitalistes, així, creuen que hi ha motius per reprovar Elena, però no darrere dels "enunciats" del PSC.

Des de Junts, antics socis del Govern, s'han mantingut en la prudència i han optat per no reprovar el conseller amb el qual havien treballat durant el primer any i mig de mandat. Jeannine Abella, des de l'hemicicle, ha anunciat que el partit no participarà de la "campanya de desprestigi contra el cos de Mossos d'Esquadra", que considera que està suposant la picabaralla entre el PSC i ERC. Ara bé, ha sentenciat que Elena "necessita millorar molt".

Finalment, el diputat dels comuns Marc Parés ha assegurat que la seva formació no contribuirà en la reprovació d'Elena perquè és un debat "més partidista que polític". Ha carregat contra la falta d'estabilitat al cos, responsabilitat d'Elena, però ha assegurat que la seva formació està al costat del conseller en mesures impulsades com el lideratge coral del cos per davant de la jerarquització.