El PDECat ajorna l'aprovació de les llistes davant la pressió de Puigdemont per la via unitària

El consell nacional que les havia d'aprovar aquest dissabte, però la candidatura impulsada per una agrupació d'electors, ben vista pel president, altera els plans | Els caps de cartell territorials ja estan perfilats després de les votacions en assemblea que s'han celebrat durant aquesta setmana

Carles Puigdemont es dirigeix als consellers nacionals del PDECat
Carles Puigdemont es dirigeix als consellers nacionals del PDECat | Julio Díaz / PDECat
09 de novembre del 2017
Actualitzat a les 14:48h
El calendari intern del PDECat es veu alterat, un cop més, pels moviments del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El consell nacional que havia de validar les llistes a les eleccions del 21-D s'ha ajornat dins dimecres de la setmana vinent arran de la pressió de Puigdemont i sectors de l'independentisme per bastir una agrupació d'electors que actuï com a llista unitària. Així ho assenyalen a NacióDigital fonts de la formació, que al llarg dels últims dies ha celebrat les assemblees territorials corresponents per triar els membres del partit que formaran part de la candidatura a les eleccions.

El PDECat va anunciar divendres passat la seva voluntat de crear una "gran llista de país", però no ha aconseguit els suports necessaris. Dimarts es va tancar oficialment el període per registrar coalicions, de manera que si es vol organitzar una llista unitària només es pot fer amb una agrupació d'electors. Es tracta d'una opció que té inconvenients, com ara la impossibilitat d'aparèixer als blocs electorals dels mitjans públics i la manca de presència als debats. Malgrat això, sectors de l'independentisme ja recullen signatures -se'n requereixen unes 55.000- per tal de pressionar els partits. La manifestació de dissabte a favor d'alliberar els presos polítics servirà per sumar suports.

La llista dels nacionalistes, en cas que es presentin en solitari, ja està definida a l'espera de si Puigdemont la lidera. El cap de cartell per Lleida s'espera que sigui Marc Solsona, alcalde de Mollerussa i diputat durant la passada legislatura. Un company seu d'escó per Tarragona, Jordi Sendra, es perfila com a líder en aquesta demarcació, mentre que a Girona el nom que sona amb més força és el de Lluís Guinó. Les principals incorporacions de la llista són Neus Munté, exconsellera de la Presidència i vicepresidenta del PDECat, i Miquel Buch, alcalde de Premià de Mar i president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM). Neus Lloveras, presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) serà a la candidatura tot i perdre l'assemblea del Garraf.