El PP de Feijóo es fa seva la crida d'Aznar i convoca una manifestació contra l'amnistia

La formació es mobilitzarà a Madrid el cap de setmana del 23 i del 24 de setembre, just abans de la investidura del líder gallec al Congrés dels Diputats

Isabel Díaz Ayuso i Alberto Núñez Feijóo, en un acte del PP.
Isabel Díaz Ayuso i Alberto Núñez Feijóo, en un acte del PP. | PP
13 de setembre del 2023
Actualitzat a les 10:51h
Un dia després de la crida de José María Aznar a mobilitzar-se en contra de l'amnistia, el PP que lidera Alberto Núñez Feijóo ha convocat una manifestació per portar al carrer el malestar de la dreta espanyola amb la possibilitat que Pedro Sánchez dugui a terme la desjudicialització definitiva del procés. Segons ha indicat la secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha assegurat que la marxa serà a Madrid el cap de setmana del 23 i 24 de setembre, només uns dies abans que Feijóo se sotmeti a la investidura -previsiblement fallida- al Congrés dels Diputats.

La crida a la mobilització arriba després que el dirigent gallec, en una entrevista a Telecinco, va arribar a admetre contactes discrets amb Junts previs a la intervenció de Carles Puigdemont des de Brussel·les de la setmana passada, en la qual va fixar un llistó de màxims per facilitar la investidura de Sánchez. Feijóo se sotmetrà a la investidura els dies 26 i 27 de setembre, però tot indica que no tindrà els vots necessaris. És per això que el PP ja es prepara per l'escenari posterior al fracàs del seu president. El líder gallec ja havia anunciat prèviament mocions en ajuntaments i parlaments autonòmic en contra de l'amnistia. Els tambors més contundents contra l'amnistia, però, havien arribat en les últimes hores des de Madrid, com és habitual.

Isabel Díaz Ayuso no acostuma a deixar en mans de l'atzar la tria dels missatges. Per això no és casualitat que aquest matí, a primera hora, hagi compartit a Twitter la intervenció d'Aznar en contra de l'amnistia i a favor d'una mobilització ciutadana per evitar la fi de la judicialització del procés. "Prou ja!", ha exclamat la presidenta de la Comunitat de Madrid. Es tracta del segon moviment d'Ayuso en les últimes hores, perquè ahir ja va confirmar la participació en la manifestació del 8 d'octubre a Barcelona en contra de l'amnistia que ha convocat Societat Civil Catalana. Ja arribarà després de la que es farà a Madrid.

Què va dir Aznar en l'obertura del campus de la FAES? Va al·ludir a la "conjuntura dramàtica" que viu Espanya i el "risc existencial per a la seva continuïtat com a nació i com a estat sota l'imperi de la llei". Va advertir contra "una operació en marxa de desmantellament de la Constitució" i va afirmar que els governs sorgits dels acords "entre l'esquerra i el sobiranisme han acabat "esgotant" l'esperit constitucional. En un to apocalíptic, Aznar va proclamat que les concessions del socialisme són "el fet més destructiu" que s'ha "patit" en la vida política espanyola. "No es pot dependre de la voluntat d'un colpista", va assenyalar l'expresident del PP.

La reacció del govern espanyol no es va fer esperar. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, va va considerar d'una "absoluta gravetat" que Aznar fes aquest tipus de declaracions", que segons l'executiu delaten "comportaments colpistes i antidemocràtics més que els propis d'un expresident, i són incompatibles amb els principis democràtics i constitucionals". Rodríguez va afirmar que Aznar "va mentir els espanyols, utilitzant el major atemptat" a l'Estat -l'11-M- i va exigit a Feijóo una "rectificació".

Sobre el to apocalíptic de la intervenció d'Aznar, que es va produr en un acte de la fundació FAES, la ministra portaveu es va preguntar: "Què serà el següent, cridar a un aixecament?". La portaveu va assenyalar que l'actitud d'Aznar amb motiu dels atemptats de l'11-M deixen l'expresident "sense cap tipus de credibilitat ni valor polític ni moral".