El PSC proposa Eva Granados com a presidenta del Parlament

Salvador Illa defensa que cal garantir que la cambra sigui un espai "de debat i de diàleg" i no per "trencar l'estat de dret"

Eva Granados, en una imatge d'arxiu.
Eva Granados, en una imatge d'arxiu. | PSC
25 de febrer del 2021
Actualitzat a les 11:59h
El PSC ha proposat que la viceprimera secretària del partit i número dos a les eleccions del 14 de febrer, Eva Granados, sigui la presidenta del Parlament. Així ho ha anunciat l'aspirant socialista a presidir la Generalitat, Salvador Illa, que manté el compromís de presentar-la se a la investidura i que considera que el PSC, com a guanyador dels comicis, mereix encapçalar les dues principals institucions del país. 

Illa s'aferra al Govern "d'esquerres i de canvi" que abandera des de la campanya electoral i ha assegurat que això ha d'anar en consonància amb una presidència d'esquerres al Parlament que garanteixi que aquest sigui un espai de "debat i de diàleg" i no de "frivolitat" ni per "trencar l'estat de dret". Ha defensat que Granados és la dona d'esquerres que pot garantir-ho. En les darreres hores, també Junts ha reivindicat que li pertoca la presidència de la cambra catalana, mentre que la CUP debat si reclama aquest càrrec en les negociacions que està mantenint de cara a la formació de Govern. 

El líder de la candidatura socialista ha llançat la proposta en la primera reunió amb tot el grup parlamentari, format per 33 diputats, a qui ha recordat que són els guanyadors de les eleccions i que això els "legitima" però també els "obliga" a intentar una investidura. Malgrat que no compta amb els suports necessaris, Illa manté aquest propòsit i ha refermat la seva voluntat de governar amb els comuns tot replicant la fórmula de la Moncloa que, assegura, "dona resultats a Espanya".

Illa ha defensat que s'obre una etapa "de canvi irreversible" a Catalunya i que els socialistes tenen la missió de representar tots els catalans, els hagin votat o no, amb la qual cosa ha reclamat al seu grup una mirada "àmplia, oberta i integradora" per a la legislatura que comença. "Que treballem per unir i no per dividir i eliminem les actituds sectàries de la manera de fer política", ha demanat. 

També ha adreçat missatges als grups independentistes, als quals ha advertit que "insistir en fórmules fracassades i divisives no té recorregut". En aquests moments, ERC encapçala les negociacions per acordar un Govern amb Junts i no renuncia a sumar-hi també la CUP i els comuns. 

Amb la seva proposta de presidir la Generalitat i també el Parlament, el PSC pretén "assegurar la dignitat de les institucions" i obrir una legislatura que, ha dit, ha de ser de "retrobament i de diàleg".