El PSC sosté que Feijóo no és president «per la impossibilitat de posar d'acord Junts i Vox»

Els socialistes acusen el líder del PP d'"incendiar els carrers" mentre en privat oferia l'indult a Puigdemont: "No els importa ni el retrobament ni la convivència"

Èlia Tortolero, portaveu del PSC, en roda de premsa.
Èlia Tortolero, portaveu del PSC, en roda de premsa. | ACN
12 de febrer del 2024
Actualitzat a les 14:04h
El gir del PP sobre com abordar la situació de Carles Puigdemont ha sacsejat la política espanyola i catalana. L'entorn d'Alberto Núñez Feijóo va revelar que, durant les negociacions amb Junts a l'estu, havia "estudiat durant 24 hores" l'amnistia per als independentistes, que havia ofert un indult "condicionat" al líder de Junts. Així mateix, segons Feijóo, és molt complicat que hi hagi una condemna per terrorisme pels fets de Tsunami Democràtic. La portaveu del PSC, Èlia Tortolero, ha carregat contra la "hipocresia" i les "mentides" del líder del PP. Segons els socialistes, les revelacions d'aquest cap de setmana constaten que el PP no va aconseguir la investidura "per la impossibilitat de posar d'acord Junts i Vox", no pas perquè es plantés contra les demandes dels independentistes.

"En política s'ha de ser seriós i rigorós, no es pot dir una cosa en privat i l'altra en públic", ha dit la portaveu. En aquest sentit, ha insistit en la política del "retrobament" que han dut a terme els socialistes des de l'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa. "L'amnistia i els indults són necessaris perquè Catalunya passi pàgina", ha afirmat, i ha criticat que el PP sempre hi hagi estat en contra. "Al PP mai li ha importat ni el retrobament ni la convivència a Catalunya", ha afirmat Tortolero, que ha assegurat que aquests objectius no s'aconsegueixen negociant a porta tancada durant uns dies. "No s'hi valen mentides", ha afegit.

En la línia del que va dir fa uns dies Sánchez, i del que també diu ara Feijóo, els socialistes han defensat que a Catalunya no hi va haver terrorisme. "Van passar coses molt greus, però no hi ha hagut terrorisme", ha dit la portaveu. Així, ha instat els populars a treballar per la convivència, i no per la confrontació. "Prefereixen mentir que no pas treballar per les solucions; incendien els carrers mentre negocien a l'esquena", ha afirmat.

Les revelacions del PP sobre les negociacions amb Junts han desconcertat els populars pocs dies abans d'una cita clau: les eleccions a Galícia. El partit no ha volgut donar més detalls sobre què va oferir ben bé als de Puigdemont. A Catalunya, això ha originat una nova picabaralla entre ERC i Junts. Els republicans han demanat "màxima transparència" per saber ben bé què van negociar, mentre que els juntaires han evitat concretar com van anar les reunions, però han insistit que parlen "amb tothom".
 

Mà estesa per la sequera

Fa setmanes que el PSC prepara el congrés nacional d'aquest mes de març amb trobades sectorials en diversos punts del país. Aquest cap de setmana s'ha fet a Lleida i s'ha abordat la gestió de l'aigua. Tortolero ha criticat que no s'hagi fet el que toca per afrontar la sequera. "Ajudarem el Govern, encara que no s'ho mereix. S'ho mereix Catalunya", ha dit. La portaveu ha dit que els catalans no han de pagar "els plats trencats" i per això treballaran per evitar els "errors" del Govern. En aquestes jornades abans de la cita, el partit abordarà temes "estratègics" i té per objectiu anar més enllà de la militància socialista. "Volem construir una nova majoria de progrés", ha dit la portaveu.