El rumor del frau pel vot per correu estranger a les eleccions espanyoles del 23-J

Les dades difoses a través de les xarxes socials no corresponen a vots CERA sinó a documentació electoral enviada automàticament

Maldita.es / Comprobado.es
04 de juliol del 2023
Actualitzat el 12 de juliol a la 13:56h
Comprovem que la informació que circula sobre el vot per correu estranger és falsa
Comprovem que la informació que circula sobre el vot per correu estranger és falsa | Comprobado.es

"Estan robant les eleccions amb el vot CERA". Circulen continguts a les xarxes socials que asseguren que s'està manipulant el vot exterior per fer un frau a les eleccions espanyoles del 23-J. Segons aquestes desinformacions, el vot CERA (cens dels electors residents absents) s'ha incrementat de forma sospitosa en diverses regions de l'Estat. La majoria d'aquests continguts assenyalen Madrid, on en comparació amb les anteriors eleccions espanyoles del 10-N de 2019, el vot des de l'estranger hauria augmentat "gairebé el 700%". Però és una bola.

Per denunciar aquest frau, els usuaris comparen dues xifres (2019 i 2023), però la realitat és que les dades del 2023 no són de vots realitzats, sinó que l'enviament de documentació electoral és automàtic a tots els electors a l'estranger. A diferència del 2019, quan s'havien de sol·licitar els papers, ara l'enviament es fa a tothom i, per tant, no es pot fer la comparativa fins després de les eleccions, quan es donarà a conèixer la informació sobre el vot CERA.
 

Les dades difoses no corresponen a vots CERA, sinó a documentació electoral enviada

Aquest vot ha estat protagonista en diversos canals oberts de Telegram que comparteixen desinformació. Aquests continguts parlen d'un suposat increment del vot CERA en determinades províncies i un frau des de països de Llatinoamèrica. "El vot CERA a Madrid per al 23-J supera en electors CERA als del 10-N de 2019 i passa de vots emesos de 48.047 el 10-N a 337.205 per aquest 23-J", escriu Alvise Pérez al seu canal de Telegram.
 

Continguts que es difonen sobre la bola del vot per correu Foto: Comprobado.es


Els càlculs inclosos en aquests continguts desinformadors prenen com a vot CERA per al 23-J les xifres publicades al web d'Electomanía. Aquest text, que conté dades d'un suposat document intern de Correus, parla de "vot CERA llegit". La citada web explica a Maldita.es que el vot llegit es correspon amb "enviaments CERA llegits a SGIE [Sistema de Gestió Integral d'Enviaments]". Correus no ha detallat a Maldita.es si aquestes dades són autèntiques, però sí que aquesta expressió "es refereix a documentació electoral enviada als inscrits al CERA de cada demarcació". I afegeix que a 30 de juny encara no pot haver vots CERA emesos.

Per altra banda, a Maldita.es hem pogut comprovar que les dades que els continguts desinformadors prenen com a vot exterior de 2019 es corresponen amb el nombre de sol·licituds de vot CERA acceptades per a les eleccions espanyoles del 10-N.
 

Continguts que es difonen sobre la bola del vot per correu Foto: Comprobado.es


Abans de la reforma de la llei electoral, els residents a l'estranger havien de sol·licitar el vot davant la Delegació Provincial de l'Oficina del Cens Electoral, i aquesta s'encarregava d'acceptar o denegar les sol·licituds. És el que es coneixia com a vot rogat. Aquestes dades, per tant, no tenen per què coincidir amb el nombre final de vots CERA emesos per aquells comicis. De fet, a Maldita.es hem comprovat que les xifres reals de vot CERA a les eleccions del 10-N van ser més baixes que les mostrades als continguts desinformadors.
 


Per tot això, les dades utilitzades per realitzar els seus càlculs no són correctes, ja que ni per a les eleccions espanyoles del 23-J ni per les del 10-N es tracta de xifres del vot CERA emès. 
 

Les dades del vot CERA no es coneixen fins després de les eleccions

Cal anar amb compte amb les dades que es vinculen al vot CERA. El vot CERA que aquests continguts atribueixen a les eleccions generals del 23-J prové d'una font no oficial. Els electors que resideixen de forma permanent a l'estranger poden dipositar el seu vot fins al 18 de juliol (si decideixen fer-ho per correu) o fins al 20 de juliol (si decideixen fer-ho de forma presencial a l'ambaixada, consolat o centre habilitat). Per tant, no serà fins després de les eleccions, quan es realitzi el recompte oficial per les juntes electorals provincials, quan es coneguin les dades oficials del vot CERA.
 

Captura de pantalla de la nota de premsa sobre les eleccions espanyoles del 23-J publicada per l'INE Foto: Comprobado.es


L'única informació publicada fins a la data sobre el vot CERA és el nombre de persones inscrites en aquest cens de residents a l'estranger. A les eleccions espanyoles del pròxim 23 de juliol podran votar 2.325.310 espanyols inclosos al Cens d'Electors Resiednts Absents (CERA) de, segons la informació publicada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el 5 de juny del 2023.

Aquest article forma part dels continguts difosos per Comprobado.es, una aliança de verificadors i mitjans per lluitar contra la desinformació sobre les eleccions espanyoles del 23 de juliol.