El TSJC rebaixa a un any i mig la condemna contra Marcel Vivet

L'activista havia estat sentenciat a cinc anys de presó abans de la revisió del cas, que es va fer la setmana passada

Marcel Vivet, en una imatge d'arxiu.
Marcel Vivet, en una imatge d'arxiu. | ACN
05 de maig del 2022
Actualitzat a la 13:40h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit rebaixar aquest dimecres la condemna imposada per l'Audiència de Barcelona contra l'activista Marcel Vivet, que passarà de cinc anys a un any i mig de presó, de manera que no serà privat de llibertat. Aquests divuit mesos es reparteixen d'aquesta manera: un any per desordres públics i sis mesos per atemptat contra l'autoritat.

Fa prop d'un any que es va fer pública la primera condemna, una sentència envoltada de polèmica pel paper proactiu que va tenir la Generalitat en tot el procediment contra el jove de Badalona. Els jutges consideraven que Vivet és culpable del delicte de desordres públics, atemptat contra l'autoritat i lesions. Aquest últim delicte apareix ara com a motiu d'una multa per part del TSJC.

La defensa va centrar la seva intervenció davant del tribunal en denunciar que l'agent dels Mossos que va acusar l'activista té una altra acusació idèntica contra un altre manifestantAdrià Catasús té un procediment obert amb una petició de pena de fins a vuit anys de presó pels mateixos fets. Aquesta prova documental aportada en el recurs d'apel·lació va ser acceptada i durant la vista es valorarà aquests documents i la defensa va demanar l'anul·lació de la sentència. Els Mossos, en un comunicat de fa uns mesos, negaven les acusacions d'Alerta Solidària i asseguren que "en cap cas" s'atribueix una mateixa conducta a dues persones diferents.

Els advocats de l'administració, que exercien com a acusació particular en defensa de l'agent dels Mossos, van impulsar el procediment demanant penes elevades de presó. En cap moment van rebaixar la petició de pena durant la vista oral. Després de la sentència, i amb els canvis al Departament d'Interior, els advocats van interposar un recurs d'apel·lació en contra dels arguments que ells mateixos havien defensat davant del tribunal i que demanava una pena de sis mesos. L'agent dels Mossos va decidir canviar d'advocat i, per tot plegat, la Generalitat va acabar expulsada del procediment.