L'elecció de nou president del Poder Judicial continua en punt mort

Els vocals del CGPJ no es posen d'acord entre Pilar Teso -proposat pels progressistes- i Pablo Lucas -amb suport conservador-, i tornaran a votar el 5 d'agost

El nou CGPJ sorgit del pacte PSOE-PP.
El nou CGPJ sorgit del pacte PSOE-PP. | CGPJ
31 de juliol de 2024, 13:20
Actualitzat: 13:20h

Continua el bloqueig per elegir nou president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem. Després que ahir conclogués sense un nom la sessió del Consell per procedir a l'elecció, aquest dimecres els 20 vocals no s'han pogut posar d'acord. Ni Pablo Lucas i Pilar Teso, els dos magistrats finalistes, han pogut assolir les tres cinquenes parts -12 vots- per ser elegits. 

El CGPJ ha estat renovat recentment després d'un acord de PSOE i PP que va posar fi a cinc anys de bloqueig del màxim òrgan de govern dels jutges. Els candidats eren inicialment set: Esperanza Córdoba, Antonio del Moral, Ana María Ferrer, Ángeles Huet, Carmen Lamela, Pablo María Lucas i María del Pilar Teso. Tots ells complien amb el requisit de ser membre de la carrera judicial amb la categoria de magistrat del Tribunal Suprem. Però també hi podien optar els juristes de reconeguda competència amb més de 25 anys d'antiguitat en l'exercici de la seva professió.

Hi ha resistències en el sector més conservador per acceptar el nom de Teso, que seria la primera dona a presidir el CGPJ i el Tribunal Suprem, ja que totes dues responsabilitats van juntes. Tant ella com Lucas són considerats d'un perfil moderadament progressista. Però Taso troba suport entre els progressistes i Lucas ha estat proposat pels conservadors.