Elisenda Alamany serà la secretària general d'ERC si Junqueras és president

El candidat de Militància Decidim aposta per la líder del grup municipal d'ERC a Barcelona com a número 2, en un anunci sorpresa a l'acte d'Olesa; l'exdirigent dels comuns va prendre la decisió fa escassament una setmana

Elisenda Alamany, aquest dissabte a Olesa, amb Oriol Junqueras a l'escenari
Elisenda Alamany, aquest dissabte a Olesa, amb Oriol Junqueras a l'escenari | Hugo Fernández Alcaraz
Joan Serra Carné / Martí Oliver

Olesa de Montserrat

21 de setembre de 2024, 21:19
Actualitzat: 22 de setembre, 9:26h

Elisenda Alamany serà la secretària de general d'ERC si Oriol Junqueras torna a ser president de la formació. Així ho ha anunciat l'expresident del partit i candidat de Militància Decidim en l'acte de presentació de la llista a Olesa de Montserrat, que ha reunit més d'un miler de persones al Teatre de la Passió. Alamany, actual líder del grup municipal republicà a l'Ajuntament de Barcelona, serà la número 2 de Junqueras al partit si la candidatura, ara mateix favorita, s'imposa en el congrés dels republicans del 30 de novembre.

Alamany, amb passat com a portaveu parlamentària dels comuns i que va rellevar Ernest Maragall al consistori mesos després de les eleccions municipals de la primavera de 2023, no ostentava cap responsabilitat orgànica a la formació. De fet, això explica la tria de Junqueras, necessitat de cares que transmetin renovació en la vida orgànica del partit. 

En la seva intervenció a Olesa -en el tram final de l'acte-, la dirigent republicana ha instat la militància a aixecar la formació després de la crisi reputacional pel cas dels cartells de l'Alzheimer i l'estructura B. "Jo vull aixecar aquest partit i crec que l'hem d'aixecar junts", ha expressat.

La cap de files republicana al consistori de la capital va prendre la decisió d'assumir el repte que li plantejava Junqueras la setmana passada. Tanmateix, fonts del seu entorn apunten que els seus plantejaments ja estaven en sintonia amb els de l'expresident del partit, en un moment crucial per al futur d'ERC. La seva elecció també té lectures en l'estratègia de pactes que es prendrà després del congrés: és la principal defensora d'entrar al govern de Barcelona, en coalició amb el PSC de Jaume Collboni. Un acord que genera divisions a la federació republicana de la capital catalana. 

Alamany ha intervingut a l'acte just després de l'anunci de Junqueras, que prèviament havia passat a l'atac per tornar a presidir el partit. En un discurs contundent i ple de dards, en el marc d'una demostració de força en el camí cap al congrés, l'expresident dels republicans ha acusat la direcció de Marta Rovira de capitanejar l'estructura B sense el seu coneixement. "És una vergonya que nosaltres no mereixem", ha afirmat. De fet, s'ha compromès a "fer net" al partit. "No cosirem cap ferida que prèviament no hàgim netejat", ha reblat.