Els afins a Gordó fan el pas i disputaran la presidència del PDC de Barcelona a Mercè Homs

Teresa Pitarch presenta candidatura i denuncia la "manca de lideratge" del partit a la capital catalana | Critica la "xerrameca" de Colau i reclama una estructura forta per recuperar l'alcaldia

14 de setembre del 2016
Actualitzat a les 17:56h

Teresa Pitarch, al costat de Francesc Homs, en una imatge d'arxiu Foto: ACN


Barcelona serà, amb tota probabilitat, la demarcació on més dura serà la batalla de les primàries que se celebraran els propers 30 de setembre i 1 d'octubre per triar les direccions territorials del Partit Demòcrata de Catalunya (PDC). Els afins a l'exconseller Germà Gordó, encapçalats per Teresa Pitarch, presidenta de l'Institut Català de les Dones, han decidit fer el pas i disputar la presidència de la federació barcelonina de la formació al tàndem que encapçalen Mercè Homs, regidora i germana de Francesc Homs, i Genís Boadella.

"No volem ser presoners de famílies polítiques, ni menys de cognoms", es pot llegir al programa de la candidatura de Pitarch, que l'ha volgut encapçalar amb unes paraules de Montserrat Roig: "El temps de les cireres". "Barcelona no es pot consumir en la paràlisi i la negligència", manté el document presentat aquest dimecres. La presidenta de l'Institut Català de les Dones, advocada i funcionària de carrera, s'ha presentat al costat d'Edgar Collado, cap de files del PDC a Nou Barris.

Els dos han fet costat en nombroses ocasions a Gordó, especialment dins de la plataforma Nova Convergència –liderada per l'exconseller en els mesos previs al congres fundacional de la formació hereva de CDC-, però no volen que se'ls identifiqui exclusivament amb ell. "També espero que em facin costat Artur Mas i Xavier Trias", ha apuntat Pitarch en declaracions als mitjans. El seu equip de campanya és el mateix que portava les regnes de Nova Convergència.

Separació de poders

El plantejament de Pitarch passa perquè el president o presidenta de la federació de Barcelona del PDC no sigui en cap cas candidat o candidata a l'alcaldia. En cas que ella decidís fer el pas -qüestió que ara mateix no es planteja-, hauria d'abandonar el càrrec al partit. Es tracta d'una crítica implícita a Homs, a qui s'identifica amb la voluntat de concórrer a les primàries per ser cap de llista l'any 2019.

"Cal separació entre la formació i el govern municipal", ha apuntat la presidenta de l'Institut Català de les Dones, que ha denunciat la "manca de lideratge" del partit a Barcelona. "Cal canviar de noms", manté el seu programa. Nombrosos dirigents del PDC, sempre en privat, critiquen que Xavier Trias segueixi al grup municipal i que no hi hagi una oposició clara a Ada Colau.

Pitarch, precisament, carrega amb duresa contra l'alcaldessa de Barcelona en el seu programa. "La seva xerrameca paralitza els esforços de la col·lectivitat i amaga la ineficiència actual dels serveis municipals", assenyala el document. La proposta de la dirigent nacionalista és tenir un "partit fort" que permeti recuperar l'alcaldia i per renovar de dalt a baix l'actual grup municipal, ja que cap d'ells compleix amb el requisit d'estar només 8 anys al càrrec. En cas de victòria de Pitarch, aquesta norma s'aplicaria de forma retroactiva.

Tercera candidatura

Prop de les cinc de la tarda, a través de Twitter, Glòria Freixa ha anunciat la seva candidatura a liderar el PDC a Barcelona fent tàndem amb Quim Clavaguera. Freixa és propera al corrent Generació Llibertat i va ser candidata al Senat a les eleccions del 20-D, i el seu company de llista també va optar a la cambra baixa als comicis del 26-J.
 

Glòria Freixa i Quim Clavaguera volen liderar el PDC a Barcelona Foto: @glo_frv