Els agents socials pacten amb el Govern apujar prestacions socials i pressionen pels pressupostos

L'índex de referència creixerà un 4% el 2024, xifra que se suma a l'increment de l'any passat; Aragonès indica que el pacte amb patronal i sindicats exemplifica que hi ha uns "bons comptes" en marxa

Govern i agents socials, aquest divendres a Palau.
Govern i agents socials, aquest divendres a Palau. | Govern
22 de desembre del 2023
Actualitzat a les 12:53h
El Govern ha repetit l'estratègia que va utilitzar fa un any per incrementar la pressió als partits a l'hora de negociar -i aprovar- els pressupostos. A les portes d'acabar l'any, el president ha citat patronal i sindicats per signar un acord que serveix per apujar l'indicador de renda de suficiència (IRSC) un 4% respecte l'any passat, quan ja es va fer créixer un 8%. L'entesa l'han rubricat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat dels màxims representants de Foment del Treball, Pimec, CCOO i l'UGT. Tots cinc actors han aprofitat per reclamar als grups que aprovin els comptes per al 2024, que de moment estan en fase de negociació.

"Ara ens trobem, de nou, davant d'un escenari que requereix el concurs de totes i tots per seguir avançant, per consolidar els canvis que hem introduït en el nostre model productiu, per impulsar i rellançar la nostra economia davant els nous reptes que, necessàriament, requereixen un nou pressupost de la Generalitat per al 2024", remarca el text de l'acord. El creixement de l'IRSC el situarà en els 639,2 euros mensuals i els 8.949,4 anuals. "L'entesa indica que són uns bons pressupostos", ha indicat Aragonès en la compareixença posterior.

El Govern ja té enllestida la llei d'acompanyament dels pressupostos, que ja ha estat enviada al Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC). Dins d'aquesta norma, com va avançar Nació, s'hi consigna l'increment de l'ajut català al lloguer, que pot arribar als 500 euros mensuals. També hi ha apareix una rebaixa de l'IRPF de la qual se'n podran beneficiar fins a 2,6 milions de contribuents. Pel que fa al projecte de comptes, l'executiu el té molt avançat, i es reserva una quantitat propera als 100 milions d'euros per atendre les demandes dels socis.

En aquest sentit, tot i que l'opció més probable continua sent un acord de pressupostos com el d'enguany, és a dir, amb el concurs del PSC i dels comuns, en les últimes setmanes també hi ha hagut contactes amb Junts i amb la CUP. El partit que lideren Jordi Turull i Laura Borràs demana, entre d'altres mesures, que es rebaixi la pressió fiscal i també que es recuperi la sisena hora en centres educatius d'alta complexitat. Els anticapitalistes van retreure aquest dimecres a Aragonès que encara no els haguessin fet retorn de la proposta enviada fa dues setmanes, i el president els va garantir que tindrien de manera "immediata" un plantejament del Govern.