Junts s'hi posa bé per negociar els pressupostos amb el Govern

El portaveu de la formació, Josep Rius, celebra que l'executiu aposti per rebaixar la càrrega fiscal i reclama que la cimera sobre educació no es converteixi en una "mera declaració de bones intencions"

Josep Rius, en roda de premsa.
Josep Rius, en roda de premsa. | Junts
18 de desembre del 2023
Actualitzat a les 14:03h
Després de la primera presa de contacte de la setmana passada, Junts s'hi posa bé per negociar els pressupostos del 2024 amb el Govern. El portaveu de la formació, Josep Rius, ha assenyalat aquest dilluns en la roda de premsa posterior a la reunió de la permanent que celebren la "rectificació" de l'executiu a l'hora de rebaixar la càrrega fiscal als catalans, en referència a la baixada de l'IRPF prevista en els comptes, i ha indicat que Junts intentarà que es doni la "resposta adequada" als problemes del país a través dels comptes. Entre les prioritats ha citat la sequera, la salut i l'educació, carpeta situada al centre del debat per l'informe PISA.

"L'any passat se'ns va dir que érem prioritaris, però al final es va pactar amb el PSC", ha determinat Rius, que ha indicat que la deflactació de l'IRPF és cabdal per matisar els efectes de la inflació en la ciutadania. Una inflació que, segons les dades de Junts, ha comportat que la Generalitat hagi recaptat 500 milions d'euros més dels previstos. A banda de la rebaixa prevista, que afectarà 2,6 milions de contribuents, el Govern hi sumarà ampliar l'ajut al lloguer. Aquest concepte ja està inclòs en la llei d'acompanyament dels pressupostos, tal com va avançar Nació. Els negociadors dels comptes seran els diputats Mònica Sales, Joan Canadell i Jordi Munell, sempre sota la supervisió del president del grup parlamentari, Albert Batet.

Pel que fa a la cimera sobre l'educació, prevista per aquest dimarts a les sis de la tarda amb la presència del president Pere Aragonès i la consellera Anna Simó, Junts ha demanat que no es quedi en una "mera declaració d'intencions". En una compareixença al Parlament, Simó ha demanat als partits que la trobada no sigui una "enèsima reunió sense resultats". Els resultats de l'informe PISA han comportat una forta sacsejada política i, davant d'això, el Govern ha convocat els partits. La consellera s'ha compromès a impulsar "canvis estructurals".

Rius ha indicat, en relació a la polèmica entre els jutges i Junts per les paraules de Míriam Nogueras en el debat de tramitació de la llei d'amnistia, que la judicatura pot ser "criticada". "La cúpula judicial està bunqueritzada, i també caducada des de fa cinc anys", ha apuntat. El fet que Nogueras posés el focus en jutges concrets per actuacions vinculades al lawfare va obrir una nova bretxa entre el govern espanyol i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Els casos de lawfare seran avaluats en una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats i, segons Rius, els jutges estan intentant escapolir-se del mecanisme que es posarà en marxa a la cambra.