Els ciutadans concedeixen un aprovat just al Govern d'Aragonès

Segons del CEO, l'àmbit més ben valorat és la promoció de la cultura i la llengua catalana, mentre que la gestió del conflicte entre Catalunya i l'Estat obté la pitjor nota

Pere Aragonès, en la sessió del control al Parlament
Pere Aragonès, en la sessió del control al Parlament | Bernat Vilaró / ACN
14 de desembre del 2023
Actualitzat a la 13:33h
El Govern aprova per la mínima. Així ho certifica el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que ha presentat aquest dijous els resultats de l'enquesta sobre la valoració del Govern i de les polítiques públiques d'aquest 2023. Segons l'estudi, la gestió del Govern durant el darrer any obté una qualificació mitjana de 5 sobre 10. Un 34% de les persones enquestes li atorga un 5 o un 6, que són les notes més freqüents. Un 8% dels enquestats li posa un 0. En comparació amb l'enquesta de l'any passat, les dades indiquen una millora en la valoració dels governs, tants dels municipals com del govern de la Generalitat i l'espanyol.

Si entrem a analitzar la valoració del Govern, un 62% dels enquestats posa un cinc o més a l'executiu de Pere Aragonès. En canvi, un 35% el suspèn. La millor valoració la fan els simpatitzants d'ERC, amb un 5,9, seguits del PSC, amb un 5,6, i Junts, amb un 5,4, i els comuns, amb un 5,3. Els simpatitzants de la CUP també aproven el Govern, en aquest cas amb un 5,1. La resta de partits, el suspenen, i la pitjor valoració la fan els simpatitzants de Vox amb un 3,7. En la mateixa línia, el 83% dels simpatitzants d'ERC aprova la gestió d'Aragonès, i el 70% dels simpatitzants del PSC, els comuns i la CUP, també. Pel que fa a Junts, el 68% dels simpatitzants aprova l'executiu català.

L'enquesta d'enguany només es pot comparar amb la de l'any anterior, perquè el 2022 es va canviar la metodologia, cosa que va "trencar" la sèrie històrica i fa difícil de comparar-la amb altres edicions. L'any passat, els ciutadans van posar un 4,4 al govern d'Aragonès. Ara, li posen un 5, la millor nota des que va arribar a la presidència. L'any passat, només l'aprovaven els simpatitzants d'ERC, i, ara, l'aproven els simpatitzants de tots els partits menys PP, Vox i Ciutadans. El director del CEO, Jordi Muñoz, ha explicat que hi ha una tendència general que indica una millora de la valoració dels governs i que, de mitjana, els joves posen més bones notes al govern en comparació amb els més grans.
 

La gestió del conflicte amb l'Estat no convenç

L'àmbit d'actuació que obté més bona valoració per part dels enquestats és el de la promoció de la cultura i la llengua catalana, una de les prioritats del Govern. Obté una puntuació de 6,1 sobre 10. El segueixen el transport públic i les infraestructures, la sanitat i l'ensenyament, tots ells amb un 5,4. La resta d'àmbits -la lluita contra el canvi climàtic, l'impuls de l'economia, la seguretat o la lluita contra la pobresa- suspenen. Pel que fa a la gestió del conflicte entre Catalunya i Espanya, és l'àmbit que obté una pitjor valoració, amb un 4,1 sobre 10. En comparació amb l'any 2022, tots els àmbits d'actuació obtenen una millor nota, excepte la gestió de les relacions Catalunya-Espanya, que es queda igual.

La manera com s'aborda aquesta qüestió no convenç els ciutadans, tampoc entre aquells que es consideren simpatitzants d'ERC. Aquests enquestats ho valoren amb un 4,8 sobre 10, i és el grup que li posa més bona nota. Després venen els simpatitzants dels comuns, amb un 4,5, del PSC, amb un 4,3, i de Junts i la CUP, amb un 4,1. Per contra, la promoció de la llengua i la cultura catalana, aprova entre els simpatitzants de tots els partits. La millor nota la posen els simpatitzants d'ERC, amb un 6,7, seguits dels comuns i el PSC, amb un 6,4. Curiosament, els simpatitzants de Vox també valoren bé aquest àmbit, amb un 6. Els de la CUP hi posen un 5.
 

ERC, Junts i la CUP suspenen Sánchez

Si el govern català aprova per la mínima, el govern espanyol no arriba el 5: es queda en un 4,5 sobre 10. Un 17% dels enquestats li posen un 5 i un 12% li posen un 0. Un 53% dels enquestats aprova la gestió del govern de Pedro Sánchez, mentre que un 44% la suspèn. Els que valoren millor el govern del PSOE i Unides Podem (l'enquesta fa referència a l'últim any) són, lògicament, els simpatitzants del PSC i els comuns, amb un 6 i un 5,6, respectivament. Són, de fet, els únics enquestats que n'aproven la gestió. Els segueixen els simpatitzants de Ciutadans, amb un 4,4. Pel que fa als partits independentistes, tant ERC, com Junts i la CUP suspenen Pedro Sánchez. ERC li posa un 4,2, Junts, un 3,4, i la CUP, un 3. La pitjor nota la posen els simpatitzants de Vox, amb un 2,8.
 

Els ajuntaments, els més ben valorats

La millor nota entre els governs l'obtenen els governs municipals, els ajuntaments propis. La mitjana se situa en el 5,5 sobre 10, i un 70% dels enquestats valora amb una nota igual o superiors. Un 16% dels enquestats puntua amb un 5 la gestió del seu govern municipal, en canvi, un 8% el puntua amb un 0. Qui millor valora els ajuntaments són els simpatitzants del PSC i els comuns. En aquest àmbit, veiem que els municipis més petits són els que obtenen més bona nota: els municipis de menys de 2.000 habitants obtenen una nota de 6,1. Aquesta nota cau fins al 5,1 en els municipis de més d'un milió d'habitants, és a dir, Barcelona.
 

Ciutadans i el PSC aproven la gestió d'Europa

Pel que fa a la gestió de la Comissió Europea, els ciutadans li posen un 4,8 sobre 10. La millor valoració l'obté entre els simpatitzants de Ciutadans, amb un 5,6, seguits dels del PSC, amb un 5,5. Els simpatitzants dels comuns i el PP també aproven la gestió de l'executiu comunitari, amb un 5,2 i 5,1, respectivament. En canvi, els simpatitzants independentistes suspenen Ursula Von der Leyen: els simpatitzants d'ERC li posen un 4,7, els de Junts, un 4,3, i els de la CUP, un 4,1. Vox és qui posa pitjor nota a la gestió europea, amb un 3,5.