Els comuns ajornen el relleu de Domènech al Parlament

La reunió prevista per aquest divendres per ratificar Jéssica Albiach com a presidenta del grup no s'ha fet, expliquen dirigents, per qüestions d'agenda i desacords interns

Domènech, al Parlament, mentre Alamany i Albiach escolten des de l'escó, en una imatge d'arxiu
Domènech, al Parlament, mentre Alamany i Albiach escolten des de l'escó, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
14 de setembre del 2018
Actualitzat a les 20:58h
Els comuns estan encallats a l'hora de superar l'esvoranc que ha deixat Xavier Domènech amb la seva dimissió. L'alcaldessa de Barcelona i líder de Catalunya en Comú, Ada Colau, va posar sobre la taula el nom de la diputada Jéssica Albiach per assumir la presidència del grup al Parlament en la darrera reunió de la direcció del partit, però la reunió on s'havia d'aprovar aquest relleu i que estava prevista per aquest divendres no s'ha fet finalment.

El motiu que s'esgrimeix oficialment és que "no s'han pogut quadrar les agendes" i que com que per ara no està previst que hi hagi cap ple fins al debat de política general de l'octubre no és tan urgent la reunió de grup. "No hi podien ser tots els diputats per agendes i la reunió és prou important com perquè hi siguin tots", argumenta oficialment la formació. La reunió, asseguren, es farà la setmana que ve.

Alguns dirigents demanen "debat" i no reunions "de fets consumats"

Tot i això, fonts coneixedores de la situació expliquen que és el "malestar" amb com s'està gestionant la marxa de Domènech un dels arguments que ha pesat perquè finalment es desconvoqui la reunió del grup parlamentari. "No qüestionem que Albiach assumeixi la presidència, però el que no volem és arribar a una reunió de fets consumats", explica un dirigent. De fet, admeten que la figura d'Albiach pot ser la de consens dins del grup parlamentari, però consideren que la proposta que va fer Colau perquè la diputada de Podem assumeixi la presidència no ha estat comunicada formalment ni debatuda amb el grup.

Just després d'unes primàries en què es va imposar la confecció de la direcció esbossada per una part de la direcció de Barcelona en Comú i ICV i que Domènech hagi plegat, l'alcaldessa ha pres les regnes de la situació. Hi ha un sector del partit que demana que les decisions sobre com suplir l'absència de Domènech als diferents espais, també a la direcció, siguin consensuades. "El nivell d'interlocució és molt escàs i s'ha de parlar amb tothom", lamenta un altre dirigent.

"El Xavi ha marxar i és normal que hi hagi canvis, però els volem discutir perquè poden haver-hi implicacions polítiques", argumenta un altre càrrec del partit que admet el seu temor que s'intenti fer un gir en el discurs polític del partit. En principi, segons va dir Colau públicament just després de la renúncia de Domènech, la previsió és que Elisenda Alamany segueixi sent la portaveu al Parlament i resta per veure com es reconfigurarà la direcció de Catalunya en Comú.

Temors per un canvi en la línia política

Un altre dirigent consultat també recorda que el partit també es va presentar a les eleccions amb un programa i una línia política que va ser "avalada pel conjunt de l'espai" i que, per tant, no s'hauria de poder contemplar un canvi en la línia política, que és, precisament, el que temen alguns dels dirigents que van arribar a l'espai de la mà de Domènech.

De fet, un dels motius de fons de la pugna interna que arrossega el partit des de les darreres primàries per renovar els càrrecs de la direcció són les diferents visions sobre la línia política que han de defensar els comuns. A l'actual executiva, encapçalada per Colau, han guanyat pes els partidaris de defensar un projecte que abraci sense complexes el federalisme, mentre que Catalunya en Comú Podem al Parlament, encapçalat fins ara per Domènech i Alamany, ha fet un discurs que pivota en la centralitat de l'esquerra sobiranista.

Una coordinadora "més plural, amb més cares"

En una conferència d'arrencada de curs, Colau ha avançat que el partit s'haurà de "reconfigurar" i que ho farà amb una "coordinadora més plural, amb més cares". És el que el seu entorn denomina un "repartiment de responsabilitats". S'està estudiant que això es tradueixi, a la pràctica, en una coordinació general repartida entre més de dues persones. De fet, els estatuts de la formació permeten tenir fins a quatre coordinadors generals. Aquesta qüestió s'abordarà a la reunió de la direcció prevista per aquest dilluns.