Els «comuns» decidiran el 9 de setembre com participaran a l'1-O

La reunió de la coordinadora per censurar una proposta s'avança i la consulta a la militància es farà entre el 12 i el 14 de setembre | "Ens hem d'avançar i, com a decisius i centrals que volem ser, hem de tenir un posicionament", expliquen fonts de Catalunya en Comú

Xavier Domènech i Ada Colau, en una imatge d'arxiu
Xavier Domènech i Ada Colau, en una imatge d'arxiu | ACN
29 d'agost del 2017
Actualitzat el 30 d'agost a les 6:44h
Com s'implicaran els "comuns" en el referèndum que el Govern ha anunciat per a l'1 d'octubre? Aquest és l'interrogant que es resoldrà el 9 de setembre, data en la qual Catalunya en Comú, el partit que lideren Xavier Domènech i Ada Colau, han convocat la seva coordinadora nacional per prendre una decisió final. "Per ara només tenim anuncis per part del Govern, però ens hem d'avançar i, com a decisius i centrals que volem ser, hem de tenir un posicionament", expliquen fonts del partit.

Els "comuns" ja van deixar clar després de la reunió del 8 de juliol a Terrassa que participarien i donarien suport a l'1 d'octubre considerant-lo com a "mobilització". El mateix Domènech va anunciar la seva "plena disposició" a participar-hi. També Colau va assegurar que posaria "totes les facilitats" per permetre que es pugui votar. Però Catalunya en Comú va deixar a l'aire si faria o no una campanya proactiva per incentivar la participació. Davant la pluralitat interna, van optar per una decisió salomònica: anunciar que donaven suport a la votació però sense fer, almenys en aquells moments, una crida a participar-hi. Tot a l'espera de com es succeirien els esdeveniments. 

Ara, però, a 34 dies de la data clau, activen els mecanismes per a què siguin les bases les que decideixin la manera d'implicar-se. Inicialment aquesta decisió s'havia de prendre el 16 de setembre, però el partit ha decidit avançar la trobada després que l'executiu català hagi presentat ja la llei de desconnexió i en previsió que la setmana que ve sigui aprovada la llei del referèndum. 

Consulta a les bases

Segons detalla el text enviat als 150 membres de la coordinadora, la direcció de Catalunya en Comú es reunirà el dilluns 4 de setembre per consensuar un text que farà una proposta de participació. "Haurà de ser una fórmula inclusiva perquè s'ha de tenir en compte que som un espai divers", asseguren fonts dels "comuns". Aquest text plantejat per la direcció podrà ser esmenat fins el dia 7 i tot plegat serà sotmès a la votació de la coordinadora del dia 9, que es reunirà a Barcelona. 

Un cop la proposta rebi l'aval del màxim òrgan del partit entre congressos, es convocarà una consulta on-line entre els dies 12 i 14 de setembre perquè sigui la militància qui expressi la seva opinió. A hores d'ara, la direcció de Catalunya en Comú reconeix que no sap si aquesta consulta servirà per triar entre diferents opcions de participació o bé hi haurà una sola proposta per acceptar o rebutjar. 

Les diferències amb CSQEP

A l'espera de la decisió definitiva, els de Domènech tenen clar, però, que s'han d'implicar en l'1 d'octubre perquè serà una data clau que marcarà l'escenari polític dels pròxims mesos. Amb aquest posicionament, les discrepàncies amb Catalunya Sí que es Pot, amb qui no tenen connexió orgànica, són cada vegada més evidents. De fet, el portaveu de la coalició al Parlament, Joan Coscubiela, ja ha advertit els "comuns" que si participen al referèndum anunciat pel Govern poden acabar sent còmplices d'una declaració unilateral d'independència després de veure en quins termes el planteja el Govern amb la seva llei de desconnexió.

La determinació de les figures de referència dels "comuns" a votar a l'1 d'octubre incomoda el sector del partit, majoritàriament ubicat a les files d'ICV i de Podem, que sosté que participar-hi implica acceptar el full de ruta del Govern de Junts pel Sí. De fet, cap dels membres ecosocialistes que hi ha a la direcció de Catalunya en Comú s'ha pronunciat sobre què pensa fer.