Els «comuns» llancen una opa als socialistes anti-155 i als independentistes anti-retallades

Xavier Domènech reivindica la "dignitat" dels alcaldes del PSC que s'han alçat contra el full de ruta de Miquel Iceta | Catalunya en Comú també ofereix govern a l'independentisme d'esquerres que no vulgui tornar a cometre els "mateixos errors"

10 de desembre del 2017
Actualitzat el 11 de desembre a les 9:54h

El cap de llista dels comuns, Xavier Domènech, al míting d'aquest diumenge a Granollers Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú


No faran presidenta Inés Arrimadas ni a Xavier García Albiol. Ni per acció ni per omissió. Tampoc a Carles Puigdemont. Els "comuns" han estat taxatius a l'hora de fixar aquests vetos. Però aquesta rotunditat no l'han utilitzat ni amb ERC ni amb el PSC, malgrat no estalviar-se les crítiques contra ells. El tripartit d'esquerres seria el seu escenari idoni per dissenyar un govern superador dels dos blocs que pugnen en aquestes eleccions. Catalunya en Comú es reivindica com l'únic partit que garantirà un "govern progressista" i, per tant, després del 21-D només estarà disposat a seure a negociar amb els partits que tradicionalment s'han definit com d'esquerres per molt que ara assenyali el seu desdibuixament. "Aspirem a què ERC renunciï a la unilateralitat i el PSC al 155", expliquen fonts de la candidatura.

Està clar que hi haurà un veto creuat entre republicans i socialistes, que representen precisament els dos extrems pels quals els "comuns" poden patir una pèrdua de suport, però no per això els de Xavier Domènech es resignen. Almenys durant la campanya. A l'hora de seure a negociat després del 21-D ja seran figues d'un altre paner si és que hi ha una suma possible. La doble opa a socialistes i republicans ha quedat ben dibuixada aquest diumenge al míting de Granollers. Des de la capital del Vallès Oriental, Domènech ha reivindicat la "dignitat" del seu alcalde, Josep Mayoral, que va aixecar la veu contra la direcció de Miquel Iceta per haver donat suport al 155. Ho va fer a través d'un escrit públic i signat juntament amb l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon; l'exalcalde de Terrassa Jordi Ballart; i el de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez; i que va ser secundat per desenes de càrrecs territorials del PSC.

A partir dels dimarts els "comuns" intensificaran la campanya a l'àrea metropolitana per intentar seduir el "vot maragallista"

"Tots ells han tingut una dignitat enorme per dir al PSC que el camí que seguia no era el de les solucions i la reconciliació. Van dir no al 155 i van demanar fer fora Rajoy", ha recordat el líder dels "comuns". L'estratègia d'intentar seduir els votants socialistes decebuts amb el gir a la dreta de la cúpula socialista per incorporar dirigents d'Unió a la seva llista i per haver tancat files amb PP i Ciutadans en l'aplicació del 155 és clara. Precisament a partir del dimarts els "comuns" intensificaran la campanya a l'àrea metropolitana per seduir el que ells mateixos defineixen com el "vot maragallista". Tenen calculat que es concentra, sobretot, en l'anomenat cinturó roig -que a les eleccions del 21-S del 2015 es va tenyir, en bona part, del taronja de Ciutadans- perquè és allà on hi ha un major "identitat dual", és a dir, ciutadans que se senten tan catalans com espanyols.

Els "comuns" s'autoerigeixen en garantia per evitar que es repeteixin errors

L'estratègia per llançar una opa a l'independentisme l'ha dibuixat el número cinc de la candidatura i líder d'EUiA, Joan Josep Nuet. El diagnòstic que ha fet és que a les eleccions de fa dos anys per primera vegada es configurava un Parlament amb una majoria independentista clara, però que això no ha servit, ha criticat, per "revertir" les retallades de 2.300 milions d'euros que va aplicar el govern d'Artur Mas. És a partir d'aquesta lectura que els "comuns" demanen el vot dels independentistes d'esquerres. "Per què han d'anar a votar ERC, la llista de Puigdemont o la CUP? Per consolidar les retallades? Estalviem-nos-ho!", ha deixat anar.   

Nuet ha volgut aclarir que en cap cas els "comuns" tenen "por" de governar amb els independentistes i que no renuncien a fer-ho, una afirmació que pot inquietar el sector més reticent a pactar-hi dins de Catalunya en Comú. Això sí, ha matisat que la seva oferta es basa en què els "comuns" exerceixin de garantia perquè els independentistes no tornin a cometre "els mateixos errors" al govern que en la legislatura passada. "Companys independentistes de la CUP i ERC, no tingueu la pell tan fina. Les coses que no heu fet bé no han de tenir premi. Si nosaltres estem al govern ajudarem a què no cometeu de nou es mateixos errors", ha sentenciat.

I és que els "comuns" admeten les dificultats per trobar l'equilibri entre lamentar que hi hagi presos polítics i, a la vegada, que aquesta situació no serveixi perquè els membres del govern de Junts pel Sí no facin una "autocrítica necessària".

Elisenda Alamany: "A ERC només li falta demanar perdó per no haver-se presentat amb la llista del president"

Conscients que en funció dels resultats del 21 de desembre poden ser, malgrat obtenir una quantitat modesta de diputats, objectiu de tots els focus, els "comuns" ja comencen a posar sobre la taula les condicions per venir-los a buscar. L'escenari plantejat per Nuet ha estat apuntalat per la número tres de la candidatura, Jéssica Albiach, que seguint el mateix fil ha assegurat que s'asseuran a parlar amb ERC si "torna a ser d'esquerres i posa sobre la taula propostes socials".

Més dura ha estat la número dos, Elisenda Alamany, que ha burxat directament en les contradiccions en les quals considera que ha viscut i segueix vivint el partit liderat per Oriol Junqueras, als qual acusa d'estar "subordinat" al PDECat: "Només els falta demanar perdó per no haver-se presentat amb la llista de Puigdemont. És l'últim que els queda. Mai acotarem el cap davant falsos profetes".

Que ERC s'emancipi de l'aliança amb el PDECat és un altre dels objectius que tenen entre cella i cella els "comuns" aprofitant la pugna que hi ha dins del bloc independentista. Al final, seran els resultats del 21-D i les sumes possibles el que determinarà si és viable aquest tripartit -per ara impossible- que els "comuns" consideren que seria la clau per superar el context de plebiscit.