Els comuns minimitzen el fitxatge d'Ubasart i encareixen el suport a Aragonès

La formació d'Albiach, que va conversar en dues ocasions amb el president abans que es conegués la composició del nou executiu, demana una aposta clara d'ERC per la "majoria progressista"

Jéssica Albiach, en primer terme, amb Pere Aragonès al fons.
Jéssica Albiach, en primer terme, amb Pere Aragonès al fons. | Adrià Costa
10 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 18:00h
Entre l'anunci dels resultats de la consulta de Junts -que confirmaven la sortida del Govern del partit de Laura Borràs i Jordi Turull- i la remodelació de l'executiu comunicada pel Palau de la Generalitat només van passar 46 hores i mitja. Abans, però, els comuns van conversar amb Pere Aragonès. El president tenia interès en comunicar a Jéssica Albiach que volia "intensificar" la relació política amb En Comú Podem en l'etapa que s'obre. Aragonès va trucar dissabte a la líder parlamentària de la formació per apuntar-li que configuraria un executiu en solitari amb la incorporació d'independents. No li va detallar, però, que convertiria Gemma Ubasart -exsecretària general de Podem Catalunya- en la nova consellera de Justícia, Drets i Memòria.

De fet, el fitxatge d'Ubasart encara no s'havia tancat quan Aragonès i Albiach van parlar per primer cop, perquè la proposta del president a la politòloga i professora de la Universitat de Girona no es va produir fins dissabte al vespre, quan es van veure en persona per formalitzar l'oferta. A ERC presenten el nom de la nova consellera com un intent de perseguir la "complicitat" dels comuns, però al partit d'Albiach han minimitzat l'impacte del fitxatge en les últimes hores i han encarit el suport parlamentari als republicans.
 

Aragonès va arribar a Palau dissabte al matí per encarrilar la composició del nou executiu, que ja s'havia madurat durant la setmana, perquè a ERC intuïen que la possibilitat que Junts abandonés el Govern era molt factible. En la reunió que el president van mantenir amb Laura Vilagrà -consellera de Presidència-, Núria Cuenca -secretària general de Presidència- i Sergi Sabrià -cap de gabinet d'Aragonès-, el nom d'Ubasart ja era sobre la taula. Amb la tria d'Ubasart -i d'excàrrecs del PSC i CDC-, a Palau pretenien acostar-se a la idea que el nou Govern busca la transversalitat "del 80%. Aragonès i Albiach van conversar per segona vegada diumenge a la tarda, pocs minuts abans que es fes pública l'alineació del nou executiu, tal com confirmen fins a quatre fonts coneixedores dels fets. I va ser en aquesta trobada quan el president va detallar a la líder dels comuns el nom d'Ubasart, així com el d'altres nous consellers. Una trucada que també va rebre Salvador Illa, primer secretari del PSC.

Ubasart i Albiach eren dues de les integrants de la primera direcció de Podem Catalunya quan l'espai liderat per Pablo Iglesias buscava desplegar-se arreu de l'Estat. La nova consellera exercia com a secretària general i la líder parlamentària dels comuns ocupava, en aquell moment, la secretaria de comunicació del partit. Ubasart mai ha tingut responsabilitats orgàniques a l'espai polític dels comuns, per bé que hi manté plena sintonia ideològica. Va integrar, això sí, l'executiva embrionària de Podem, quan els comuns encara no s'havien desplegat a escala nacional i tenien com a marca forta Barcelona en Comú, amb Ada Colau de líder. 

Els pressupostos, primera prova de foc
Amb Junts i la CUP d'esquena al Govern i en ple viratge d'ERC per sumar aliances al Parlament, els comuns poden convertir-se en el soci més proper dels republicans. Això és el que voldria Aragonès. Abans que es trenqués l'executiu, el president de la Generalitat ja pretenia que els pressupostos s'aprovessin amb el suport d'En Comú Podem. Ara, necessita de forma imperiosa el seu vot, a banda de la permissivitat del PSC, amb qui ERC continua marcant distàncies malgrat les dificultats evidents en la recerca de majories a la cambra catalana.

De moment, els comuns han mostrat fredor pública amb els canvis al Govern i no se senten interpel·lats pel nom d'Ubasart. Albiach afirmava aquest diumenge que veia ERC entestada en "governar Catalunya amb 33 escons". "És un govern que neix mort i, per tant, no podrà comptar amb el nostre suport. L'única manera d'evitar eleccions és generar un bloc estable de legislatura. Qui ho ha de fer no ho està fent", advertia la dirigent dels comuns a Aragonès. La crítica d'Albiach portava inclosa una petició implícita als republicans, la d'apostar decididament per les "majories progressistes".

Els comuns han mantingut el discurs exigent aquest dilluns. El diputat David Cid ha rebaixat la transcendència del fitxatge d'Ubasart per encarir el suport parlamentari dels comuns: "Més enllà dels noms, el que és important és per qui vols governar i amb quin objectiu". Al seu torn, Joan Mena, portaveu del partit, ha instat Aragonès a obrir una ronda de reunions amb les forces polítiques per formar una majoria parlamentària progressista per "actuar i negociar". En Comú Podem considera que sense la seva formació i el PSC, l'executiu no té recorregut. "És una qüestió de mínims que ni tan sols hauríem d'estar reclamant, ho hauria de fer el president per voluntat pròpia", ha lamentat Mena. "Un Govern sense majoria és paper mullat i no serveix per a res", ha sentenciat.