Els comuns reclamaran aquesta tarda a ERC un Govern que deixi fora Junts

Joan Mena considera que un govern d'esquerres és "incompatible" amb el partit de Laura Borràs i demana una entesa amb republicans, el PSC i CUP

La presidenta parlamentària dels comuns, Jéssica Albiach, i Pere Aragonès al Parlament
La presidenta parlamentària dels comuns, Jéssica Albiach, i Pere Aragonès al Parlament | ACN
22 de febrer de 2021, 11:51
Actualitzat: 12:46h
ERC es reunirà aquest dilluns a la tarda amb els comuns per explorar el marge d'entesa per formar Govern. Així ho ha anunciat el portaveu d'En Comú Podem, Joan Mena, que ha avançat que reclamaran un acord entre els partits d'esquerres, una fórmula que consideren "incompatible" amb la presència de Junts. El pacte, insisteixen, s'ha de teixir entre quatre partits: comuns, ERC, PSC i la CUP. 

"Si volen governar des de l'esquerra no es pot fer amb Junts", ha advertit Mena, que ha reivindicat un executiu que doni respostes socials a la crisi i que aposti per una via dialogada per a la resolució del conflicte. En aquest sentit, ha assegurat que Junts "ha boicotejat" la taula de diàleg mentre Podem ha aconseguit que el PSOE parli de la derogació del delicte de sedició o dels indults. "Arrossegant els peus i trigant més del compte, però n'estem parlant", ha dit.

També ha recordat que va ser ERC qui va reconèixer que la fórmula de Govern de la passada legislatura amb Junts ha estat fallida i que per això els republicans van insistir que calia avançar eleccions, malgrat que no se'n van sortir. Mena no ha donat per tancat el tipus de Govern que s'hauria de formar entre comuns, ERC, PSC i CUP, si hauria de ser amb els socialistes a dins o fora. "Les quatre forces d’esquerres no hauríem de ser incompatibles", han defensat.

Reclamen que primer es descarti Junts de l'equació per, després, decidir qui en forma part i qui dona suport des de fora. El que sí que ha demanat En Comú Podem és que no es faci "perdre el temps" als ciutadans amb intents d'investidura que no tenen prou majoria. Un missatge adreçat a Salvador Illa, que manté la seva intenció d'intentar-ho. 

"S'ha acabat el temps del bipartidisme"

Sobre la possibilitat que el PSOE pacti amb el PP la renovació de la cúpula del Consell General del Poder Judicial, Mena ha demanat als socialistes que han d'entendre que "s'ha acabat el temps del bipartidisme" en què es repartien el poder amb el PP. Podem i els comuns aposten perquè el Congrés busqui una nova fórmula de nomenament del poder judicial.