Els «comuns» tanquen files amb Torrent però demanen un candidat alternatiu

"El dilema no pot ser una persona, el dilema ha de ser el país", assegura el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech

30 de gener del 2018
Actualitzat a la 13:38h

El líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, en roda de premsa al Parlament Foto: ACN


Els "comuns" lloen la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, d'ajornar el ple d'investidura de Carles Puigdemont. "Ha demostrat una solidesa enorme en defensa de la institució i de la preservació de la seva dignitat", ha assegurat el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech. Tot i això, ha instat l'independentisme a presentar una candidatura alternativa que pugui ser efectiva. "La disjuntiva no pot ser o Puigdemont o Puigdemont", ha sentenciat.

Segons els "comuns", Torrent ha pres la decisió "correcta" en una situació "denigrant" derivada del "nyap autoritari" del govern espanyol. Entenen, a més, que Puigdemont no està en aquests moments a Catalunya i que, per tant, Torrent ha "assumit" la seva responsabilitat.

La prioritat a partir d'ara, però, ha dit Domènech, és acabar amb el 155 i recuperar l'autogovern de Catalunya, que ha recordat que és una "conquesta" dels catalans. Això passa, al seu judici, per proposar una candidatura "efectiva i viable" en comptes de seguir en "un joc d'especulacions". El dilema, ha insistit, "no pot ser una persona" sinó que ha de ser "el país".

La "reflexió" de PSC i Cs pel seu suport a Rajoy

Domènech ha instat a reflexionar tant Ciutadans -a qui ha considerat la "crossa" del PP- com al PSC, a qui acusa de fer "pur seguidisme" de l'estratègia judicialitzadora del govern de Mariano Rajoy, que ha derivat en una "agressió sense precedents" de l'autogovern de Catalunya. "Aquest suport a les estratègies del PP en relació a Catalunya esdevenen una amenaça no només per a la recuperació de la normalitat democràtica sinó també una amenaça per a Espanya", ha assegurat Domènech, que ha afegit que aquests partits hauran d'explicar si tenen una "estratègia alternativa" a la del PP.