Els indults arribaran d'aquí a «dues o tres setmanes»

Carme Calvo descarta que s'aprovin en el consell de ministres d'aquest dimarts i remarca que la decisió es prendrà "mirant al futur" de la relació entre Catalunya i Espanya

Els presos polítics, a les portes de Lledoners.
Els presos polítics, a les portes de Lledoners. | ACN
15 de juny de 2021, 10:45
Actualitzat: 13:19h
"D'aquí a dues o tres setmanes". Aquest és el termini que ha verbalitzat Carmen Calvo, vicepresidenta del govern espanyol, sobre l'aprovació dels indults als condemnats pel referèndum de l'1-O. En aquests termes s'ha expressat la vicepresidenta del govern espanyol en una entrevista a Canal Sur Ràdio en la qual ha defensat que la decisió es materialitzi amb "rigor". Els indults han de ser individuals per cadascun dels condemnats i poden tenir tant a veure amb les penes de presó -el més probable que es perdoni- i també amb la inhabilitació per exercir càrrec públic.

Calvo ha defensat que els indults suposen un pas "ferm i harmoniós" per la concòrdia entre Catalunya i Espanya, un argumentari que la Moncloa fa servir des que el Tribunal Suprem es va pronunciar en contra de la mesura de gràcia. De fet, es pot donar el cas que el govern espanyol, responsable de la decisió d'indultar els presos, no tingui l'última paraula i que qui disposi del poder últim sobre la concessió sigui el Suprem. L'alt tribunal serà l'escenari en el qual es dirimiran els recursos que presentaran els partits de dreta i extrema dreta a l'Estat, que diumenge van manifestar-se a la Plaça Colón de Madrid per pressionar Pedro Sánchez a l'hora de no aprovar els indults.

La vicepresidenta espanyola, en tot cas, ha remarcat que els indults, com s'havia especulat en diversos mitjans, no estaran preparats per ser aprovats en el consell de ministres que se celebra aquest dimarts. En tot cas, si es compleix el termini de Calvo, haurien d'arribar durant el mes de juny o, com a molt tard, a principis de juliol. En el calendari també hi apareix la reunió que han de tenir els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez a la Moncloa aquest mateix mes de juny i, més endavant, la primera reunió de la nova etapa de la taula de diàleg, en la qual l'independentisme hi portarà la demanda de l'amnistia -descartada pel PSOE- i l'autodeterminació.

L'independentisme considera que els indults són una solució "individual" que no resol el conflicte polític, però els avala per alleugerir la càrrega sobre les famílies dels presos. Jordi Sànchez, secretari general de Junts, va indicar ahir que l'indult, encara que sigui concedit pel govern espanyol, no comportarà cap "penediment" per part dels presos. La setmana passada, Sànchez i Oriol Junqueras, líder d'ERC, van mantenir un pols dialèctic arran d'una carta del segon en què situava la unilateralitat com una via que no era del tot desitjable per continuar endavant amb el procés. L'ombra de l'1-O continua influint en el dia a dia dels partits i del nou Govern.

Els indults han de ser signats per Felip VI, que és l'encarregat de sancionar de manera automàtica les decisions que pren el consell de ministres. Qui el va posar sota la lupa va ser Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, va acusar el PSOE de situar el monarca com a "còmplice" del tràmit dels indults, fet que li va valdre la desautorització dels líders del PP, començant per Pablo Casado. La Zarzuela es va afannyar a indicar que el rei signaria el decret, perquè forma part de les seves obligacions constitucionals en un sistema de monarquia parlamentària.